ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Περισσότερη βοήθεια από ΗΠΑ-Καναδά στο προσφυγικό

Αβραμόπουλος: Περισσότερη βοήθεια από ΗΠΑ-Καναδά στο προσφυγικό
EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Η Ευρώπη περιμένει περισσότερη βοήθεια από ΗΠΑ και Καναδά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, την ώρα που παλεύει και με την άνοδο του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο κ. Αβραμόπουλος, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τονίζει ακόμη ότι πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν άσυλο σε όλο τον κόσμο.

«Πρόκειται για πρόσφυγες, συνεπώς είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει πολλά, αλλά χρειάζονται περισσότερα για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», είπε.

Ο Επίτροπος είπε ακόμη ότι περιμένει περισσότερες υποσχέσεις για υποδοχή προσφύγων, όχι μόνο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και από τον Καναδά, αλλά και από άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου.

«Η θετική ανταπόκριση των Καναδών δείχνει τον δρόμο. Κατανοώ ότι η μετανάστευση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα αυτή την εποχή στις ΗΠΑ, με την προεκλογική εκστρατεία να είναι σε εξέλιξη. Ελπίζω μετά από τις εκλογές να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με την αμερικανική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στην μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως μέχρι τώρα το σχέδιο είχε πολύ «φτωχά αποτελέσματα».

Από τους 160.000 αιτούντες άσυλο που η ΕΕ συμφώνησε πέρυσι να μετεγκατασταθούν, από την Ελλάδα και την Ιταλία, μόλις 4.700 έχουν μετακινηθεί, είπε ο Επίτροπος ο οποίος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ