ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κατερίνας Μάρκου για την Τράπεζα Αττικής

Ερώτηση Κατερίνας Μάρκου για την Τράπεζα Αττικής

Σειρά ερωτημάτων για τη διαχείριση και το μέλλον της Τράπεζας Αττικής μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, θέτει στον υπουργό Οικονομικών με ερώτηση της στη Βουλή η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.

Η βουλευτής κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα διαχείρισης και κεφαλαιακής επάρκειας που αντιμετωπίζει η Τράπεζα και σημειώνει ότι στο πόρισμα ελέγχου που διενήργησε από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, «διαπιστώνεται η χορήγηση δανείων χωρίς να τηρούνται επαρκώς τα δέοντα τραπεζικά κριτήρια, όσον αφορά ιδιαιτέρως τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών αλλά και τις αναγκαίες εξασφαλίσεις».

Παράλληλα, συμπληρώνει, παραμένει ακάλυπτο το ποσό των 70 εκ. ευρώ εποπτικών κεφαλαίων Tier 1 για τη συμπλήρωση του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας αύξησης μετοχικούς κεφαλαίου της τράπεζας, από το Δεκέμβριο του 2015 (βλ. Ανακοινώσεις Τράπεζας Αττικής 4/3/2016 και 27/7/2016).

Με δεδομένο ότι στην Τράπεζα Αττικής τηρούνται καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και οι λογαριασμοί του ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών, η βουλευτής επισημαίνει ότι υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία σχετικά με το μέλλον της τράπεζας.

Το ερώτημα που θέτει -μεταξύ άλλων- στον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση της Τράπεζας για τη διασφάλιση των χρημάτων των καταθετών ως προς την αντιστάθμιση των όποιων κεφαλαιακών απαιτήσεων προέκυψαν από τα χορηγούμενα δάνεια και εγγυητικές επιστολές και ποιες οι προοπτικές άμεσης ολοκλήρωσης των ενεργειών αυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ