Γεραπετρίτης από Βρυξέλλες: Άμεση κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης
AP Photo/Omar Havana«Σήμερα έχουμε μια κρίσιμη διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να έχει βαριές συνέπειες. Ένας πόλεμος που δεν αφορά μόνο την περιοχή, αλλά αφορά συνολικά την παγκόσμια σταθερότητα και την αρχιτεκτονική ασφαλείας. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η οποία θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Και βεβαίως, θα έχει την Ουκρανία ως μέρος της συζήτησης για την επίλυσή του», σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε:
«Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συζήτηση για τη Νότια Γειτονία: τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Σαχέλ. Πρόκειται για την πιο ευάλωτη περιοχή σήμερα παγκοσμίως. Πλήττεται από πολλαπλές ανθρωπιστικές κρίσεις και πολέμους. Θα πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ευημερία των λαών, έτσι ώστε να μπορεί η περιοχή να αποκτήσει τη σταθερότητα, η οποία είναι αναγκαία για το παγκόσμιο περιβάλλον. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα, τα οποία αφορούν την παράτυπη μετανάστευση και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Και τα ζητήματα αυτά θα τεθούν από τη χώρα μας στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ακολουθήσει.
Η συζήτηση, επίσης, θα επικεντρωθεί στα ζητήματα της περιφερειακής συνεργασίας με τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού. Πρόκειται για μία σημαντική συνεργασία, η οποία θα αφορά την κυβερνοασφάλεια, τις υβριδικές απειλές, αλλά και όλες τις άλλες απειλές, οι οποίες αυτή τη στιγμή πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια ασφάλεια.
Πριν από 76 χρόνια, στις 4 Απριλίου του 1949, σαν αύριο, υπογράφηκε η Συνθήκη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Μαζί με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε, στην πραγματικότητα, τη βασική δομή πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας για δεκαετίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί ο δεσμός αυτός ακέραιος, έτσι ώστε να πορευθούμε από κοινού σε ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον με μεγάλες γεωπολιτικές μεταβολές. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τόσο τις κοινές μας αξίες, τις κοινές μας παραδοχές σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφαλείας, αλλά επιπλέον να στηρίξουμε και μια οικονομία, η οποία θα είναι ευημερούσα».
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γεραπετρίτης για δασμούς Τραμπ: Η επιβολή μονομερών περιορισμών δεν βοηθά στην οικονομική ασφάλεια
Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στον απόηχο της φυλάκισης Ιμάμογλου
Τριπλή διεθνής διάκριση για την καμπάνια «Μάθε να το κάνεις σωστά» της Περιφέρειας Αττικής στα PR Awards της Νέας Υόρκης
13:50
Η κυβέρνηση Τραμπ αναπροσαρμόζει την αμυντική στρατηγική της Ουάσινγκτον σε παγκόσμιο επίπεδο
13:45
Δίκη Βαλυράκη: Μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε τους ψαράδες να χτυπούν το θύμα στο κεφάλι
13:44
Η Γαλλία θα συμμετάσχει στην Eurovision παρά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του Ισραήλ
13:39