ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή επιστολή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στον Πελεγρίνη

Σκληρή επιστολή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου στον Πελεγρίνη
eurokinissi ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Την αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, προκάλεσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη, στη βουλή, για «οικειοποίηση» του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους.

Το ΚΙΣΕ έστειλε επιστολή στον κ. Πελεγρίνη, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένες αναφορές του «ξάφνιασαν δυσάρεστα όλους τους Έλληνες Εβραίους» και ότι «αφήνουν το αποτύπωμα ενός αντισημιτικού στερεότυπου».

Αναλυτικά η επιστολή:
“Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Η ομιλία σας στη Βουλή των Ελλήνων, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, κατά την «Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού» ξάφνιασε δυσάρεστα όλους τους Έλληνες Εβραίους αλλά και κάθε, πιστεύουμε, δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας.

Η αγωνία σας για το μέλλον της Ελλάδος δεν επιτρέπεται να συνοδεύεται με την παραποίηση της έννοιας και της πραγματικότητας του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα, κύριε Υφυπουργέ, δεν παραπέμπει «στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων που δρουν στους κόλπους ενός λαού».
Ως Ολοκαύτωμα ορίζεται το μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας έγκλημα της γενοκτονίας των Εβραίων, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο διέπραξαν οι Γερμανοί Ναζί και οι συνεργάτες τους, υλοποιώντας συστηματικά το εφιαλτικό σχέδιό τους για έναν κόσμο χωρίς Εβραίους. Δεν είναι κάτι που «πέτυχαν» οι Εβραίοι, είναι αυτό ακριβώς που υπέστησαν.

Η έκφρασή σας ότι οι Εβραίοι «οικειοποιήθηκαν», δηλαδή, έκαναν δική τους μια γενική ιδέα του Ολοκαυτώματος για πολιτικούς σκοπούς για να κερδίσουν «τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου» και να δικαιωθούν, έστω και εάν τη διορθώσατε εκ των υστέρων, αφήνει το αποτύπωμα ενός αντισημιτικού στερεοτύπου.
Το Ολοκαύτωμα του λαού μας, με όλη την τραγική μοναδικότητά του, εγγράφεται στη μακρά σειρά διωγμών και γενοκτονιών της ιστορίας, και μέσα εκεί ακριβώς βρίσκει και το ξεχωριστό νόημά του. Κατά την «Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού», θα περιμέναμε να αναφερθείτε στον κοινό πόνο των λαών που έχουν υποστεί φονικούς διωγμούς, και όχι να προβείτε σε παραλληλισμούς που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε επιζήμιες παρανοήσεις.

Με τιμή,
Ο Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ
Ο Γεν. Γραμματέας ΜΩΫΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ”

Η απάντηση του Πελεγρίνη

Άμεση ήταν η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη στην επιστολή του του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι η αναφορά του «παρεξηγήθηκε».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Πελεγρίνη:
“Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Λυπούμαι ειλικρινά που η αναφορά μου στο φίλο εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, παρεξηγήθηκε με τόσο αβασάνιστο τρόπο. Απεναντίας, αναφέρθηκα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων ως παράδειγμα που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας εμείς οι Έλληνες.
Μετά τιμής
Θεοδόσης Πελεγρίνης”.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ