Σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για το μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSIΣύσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα με αφορμή το μπλακ άουτ στην Ιβηρική χερσόνησο - τα αίτια του οποίου δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη - πραγματοποιήθηκε απόψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υπουργό κ. Σταύρο Παπασταύρου με συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της αγοράς ρεύματος.
Κατά τις πληροφορίες επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα δεν επηρέασε ευρύτερα την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς τα ηλεκτρικά συστήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας απομονώθηκαν με χειρισμούς που έγιναν άμεσα από τους Διαχειριστές. Έτσι κι αλλιώς η δυναμικότητα των υφιστάμενων διασυνδέσεων της Ισπανίας με τη Γαλλία είναι περιορισμένη.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το περιστατικό που συνέβη σήμερα στην ιβηρική χερσόνησο δεν έχει καμία σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας για την διαχείριση της υπερπροσφοράς ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές που παρατηρείται αυτήν την περίοδο σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Στην περίπτωση της Ελλάδας οι συνθήκες αστάθειας που δημιουργούνται από το συνδυασμό υψηλής παραγωγής με χαμηλή ζήτηση είναι γνωστές εκ των προτέρων και αντιμετωπίζονται με περικοπές στην παραγωγή ΑΠΕ, οι οποίες θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα ενόψει και της αργίας της Πρωτομαγιάς.
Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο για την αυριανή ημέρα σημειώνει νέα υποχώρηση στα 58,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα με 7 ώρες σχεδόν μηδενικής τιμής, ενώ οι ΑΠΕ προβλέπεται να καλύψουν το 74 % του φορτίου.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο» η αιτία του μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00
IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις για τα όρια συναλλαγών
03:00
Έως πότε υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση για την επιστροφή ενοικίου
02:00