ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Θα παρέμβουμε νομοθετικά για να εγγυηθούμε τη διαφάνεια στο τηλεοπτικό πεδίο

Ν. Παππάς: Θα παρέμβουμε νομοθετικά για να εγγυηθούμε τη διαφάνεια στο τηλεοπτικό πεδίο
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Υπό το τίτλο «Από την αεροπειρατεία στη ρύθμιση», ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με σημερινό του άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, σχολιάζει τις εξελίξεις στο τηλεοπτικό τοπίο.

«Στη χώρα έχει συντελεστεί αεροπειρατεία. Εκλάπη ο αέρας της με τρόπο σκοτεινό και δόλιο. Αυτή είναι η εμπειρία του διαγωνισμού για τον ψηφιακό πάροχο. Τον διαγωνισμό δηλαδή που πραγματοποιήθηκε μόνο με ένα διαγωνιζόμενο, τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των καναλιών.

Η ΕΡΤ είχε κλείσει πριν γίνει ο διαγωνισμός, ενώ οι άλλοι διαγωνιζόμενοι έφυγαν όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχουν απαγορευτικά χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση του έργου. Οταν λοιπόν αποχώρησαν οι υπόλοιποι, οι όροι του διαγωνισμού άλλαξαν προκειμένου να διευκολύνουν ποιον άλλο; Την εταιρεία DIGEA η οποία αποτελείται από την εταιρική ενότητα των τηλεοπτικών σταθμών», σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς, αναφέρει ότι «με αυτό τον τρόπο βρέθηκε η χώρα να έχει παραχωρήσει και το δίκτυο κεραιών και τα κανάλια σε μια κλειστή ομάδα επιχειρηματιών. Οι επιχειρηματίες Κοντομηνάς, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης, Μπόμπολας, Κυριακού και Αλαφούζος έχουν όλα αυτά τα χρόνια στην κατοχή τους και το δίκτυο των κεραιών και τα κανάλια (άνευ αδείας, αντίθετα με αυτό που ρητά προβλέπει το Σύνταγμα) που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους μέσω του δικτύου κεραιών σε όλη την Ελλάδα.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όχι μόνο δημιουργήθηκε υπερσυγκέντρωση στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά υπήρξαν και συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά παρελκόμενα αυτής της κατάστασης».

«Ένα από τα παρελκόμενα ήταν ότι οι ψηφισμένοι φόροι δεν εισπράττονταν και ο συνταγματικός όρος της αδειοδότησης δεν τηρούνταν. Αυτό ήταν το καθεστώς των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης το οποίο παραλάβαμε. Από τον Γενάρη του 2015 έχει ξεκινήσει μια διαρκής προσπάθεια για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και του τοπίου της ενημέρωσης» και ταυτόχρονα προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε, η DIGEA να μεταδίδει μόνο πρόγραμμα αδειοδοτημένων σταθμών.

«Τις αμέσως επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρέμβει νομοθετικά για να εγγυηθεί και τη διαφάνεια και τη σταθερότητα.

Θα επιβεβαιωθεί η υποχρέωση του παρόχου δικτύου Digea να μεταδίδει μόνο προγράμματα αδειοδοτημένων σταθμών ενώ θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των ποινικών κυρώσεων και προστίμων σε περίπτωση παράβασης.
Θα χορηγηθεί εξάμηνη προθεσμία για τη συμμόρφωση προς την υποχρέωση μετάδοσης και διανομής προγραμμάτων των αδειοδοτημένων σταθμών εθνικής εμβέλειας σε τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

«Οι μεταρρυθμίσεις μας στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης δεν σταματούν με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Νίκος Παππάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ