ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ελπίζω η δίκη της Marfin να αποδώσει δικαιοσύνη

Κ. Μητσοτάκης: Ελπίζω η δίκη της Marfin να αποδώσει δικαιοσύνη
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα του πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη στη δίκη για τον εμπρησμό της Marfin, τονίζοντας παράλληλα πως εξίσου σημαντικό είναι η δίκη να σηματοδοτήσει «την τομή ένα χθες που διαχωρίζει τη βία σε καλή και κακή ανάλογα με τα κίνητρα αυτού που την ασκεί».

Με αφορμή την έναρξη της δίκης της Marfin, ο κ. Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως «η βία δεν είναι ποτέ κοινότοπη και αλίμονο αν την αντιμετωπίζουμε έτσι» και κάνοντας αναφορά στους τρεις ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν από τις μολότοφ και κάηκαν ζωντανοί, έγραψε:

«Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, έγκυος στο πρώτο της παιδί, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Παρασκευή Ζούλια, στοιχειώνουν ακόμα το συλλογικό υποσυνείδητο μιας κοινωνίας που αναμοχλεύει με αμηχανία το πρόσφατο παρελθόν της».

Αφού επεσήμανε ότι «η δικαιοσύνη κινείται με ρυθμούς παγετώνα», χαρακτήρισε ανησυχητικό το ότι η «η λήθη του χρόνου αρχίζει να περιβάλει αυτό το τραγικό περιστατικό με μια κανονικότητα, με μια κοινοτυπία».

«Δεν διάλεξα τυχαία τη λέξη. Σκεφτόμουν σήμερα το πρωί πως η Hannah Arendt, καλύπτοντας τη δίκη του Ναζί Αιχμαν είχε πρώτη διαμορφώσει την έννοια της κοινοτοπίας του κακού», συνεχίζει και αναρωτιέται: «Τι συμβαίνει άραγε όταν μια ολόκληρη κοινωνία αντιμετωπίζει τη βία ως μια φυσιολογική προέκταση των κοινωνικών διεκδικήσεων».

«Αλλά ακόμα και όταν 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή εξακολουθήσαμε να εθελοτυφλούμε. Οι μολότοφ έγιναν μέρος του ντεκόρ μιας Αθήνας που βυθίζεται στην οργή. Μέσα στο καζάνι της οργής όλα δικαιολογούνται, η «βία» των μνημονίων εξισώνεται με τη βία των μολότοφ. Η δράση προκαλεί αντίδραση, ο διχασμός βαθαίνει», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.

«Και στη μέση τρεις κανονικοί άνθρωποι που έφυγαν το πρωί από στο σπίτι για να πάνε στη δουλειά τους και δεν γύρισαν ποτέ. Θύματα μιας ακραίας πολωτικής λογικής που δηλητηρίασε και δίχασε την κοινωνία», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ