ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή πρόσκληση Τσίπρα προς τον σοσιαλιστικό χώρο ενόψει συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτή πρόσκληση Τσίπρα προς τον σοσιαλιστικό χώρο ενόψει συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ
Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση «Απολογισμού 2014-2016» του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Το μήνυμα ότι «οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη», γιατί «αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα», έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία, απευθύνοντας ανοικτή πρόκληση για διάλογο και συμπόρευση στις δυνάμεις, τις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου.

Εξήγησε δε ότι απευθύνεται σε αυτούς που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, που θα ήθελαν να προσφέρουν «στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας».

Οι παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα έγιναν στην εκδήλωση που πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, για την παρουσίαση του «Απολογισμού 2014-2016», για τις παρεμβάσεις του στα δύο αυτά χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας (Ιούλιος 2014-Ιούλιος 2016).

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος είπε ότι το επικείμενο συνέδριο είναι το πιο κρίσιμο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ «έχοντας τρία χρόνια μπροστά που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα και τη θέση της στην Ευρώπη».

Σημείωσε ότι «το συνέδριο αυτό πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο αναγκαίος διάλογος και να διευρυνθεί», διευκρινίζοντας:

Ξέρω ότι σε αυτόν τον διάλογο δυστυχώς δεν δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από μια ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά, αυτή του κ. Μητσοτάκη.

Γνωρίζω ωστόσο ότι εκτός από τα κόμματα υπάρχουν και πολιτικές κινήσεις, δυνάμεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ιδιοτέλειες, και να καταθέσουν την άποψη τους, να προσφέρουν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε «ανοικτή πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης σε όλες αυτές τις δυνάμεις και τις προσωπικότητες», γιατί όπως υπογράμμισε:

Η προσπάθεια μας να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της αλλά με την κοινωνία όρθια και προστατευμένη, είναι μια προσπάθεια που μας αφορά όλους, όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, όλους τους προοδευτικούς πολίτες και έχουμε μια ευκαιρία πολύ σημαντική που η ιστορία δεν δίνει πολύ συχνά: Είμαστε στη διακυβέρνηση του τόπου και έχουμε την ιστορική ευθύνη.

«Από αυτόν τον κοινό αγώνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περισσεύει κανείς και καμιά», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ