Κώστας Τσιάρας: Κρίσιμο το σημείο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Η «υπόθεση Σαλάτα» και το σχέδιο εξυγίανσης
«Ζοφερή» περιέγραψε την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Τσιάρας, θέλοντας να καταδείξει ως μόνη λύση ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την υπαγωγή του Οργανισμού στην ΑΑΔΕ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, χαρακτήρισε «κρίσιμη» την περίοδο αυτή και έκανε λόγο για προτεραιότητα και χρέος της Πολιτείας «να περάσουμε στην εποχή της διαφάνειας και της δικαιοσύνης».
Μιλώντας για τις διαχρονικές παθογένειες, από τις οποίες ταλανίζονταν ο Οργανισμός, είπε ότι υπήρξαν κενά και δυσλειτουργίες, που επέτρεψαν να τα εκμεταλλευτούν κάποιοι Ο κ. Τσιάρας έκανε λόγο για «διαχρονικές παθογένειες» του ΟΠΕΚΕΠΕ, προβληματική λειτουργία του και κενά που κάποιοι.
«Υπήρχαν ενδείξεις που όλοι είχαμε καταγράψει, ειδικά μέσα από το πρόγραμμα "ΑΡΤΕΜΙΣ" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεν γινόταν, για παράδειγμα, να εμφανίζονται 13,3 εκατομμύρια δηλωθέντα ενήλικα θηλυκά πρόβατα το 2024 και να παραδίδονται μόλις τα 5,4 εκατ. λίτρα γάλα. Ούτε από την άλλη πλευρά να έχουμε μόνο 2,8 εκατ. αμνοερίφια να έχουν οδηγηθεί σε σφαγή. Είναι αριθμοί και νούμερα που δεν συμπίπτουν με μια πραγματικότητα την οποία θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε», εξήγησε ο κ. Τσιάρας.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προφανώς λειτουργούσε μέσα από πολλές παθογένειες και είμαι ο πρώτος που το έχει παραδεχτεί δημοσίως, είπε και περιέγραψε - κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο - τα βήματα που έχουν γίνει έως σήμερα, όπως η ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης και ανακοίνωσε ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα συνάπτεται προγραμματική σύμβαση με την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Προσέθεσε δε, ότι έγινε μια σοβαρή προεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να εξελιχθεί σε έναν Οργανισμό που θα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα διανέμει με απόλυτη δικαιοσύνη τους κοινοτικούς πόρους. Ενημέρωσε ακόμη ότι υπάρχει ένα action plan, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο αλλά και την ευρωπαϊκή εισαγγελία και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δικαστική έρευνα διαβεβαιώνοντας ότι «όλοι θέλουμε να λήξει για να καταλήξει κάπου, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την επόμενη μέρα με απόδοση ευθυνών όπου πρέπει, αλλά με διαφάνεια, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως σκιά».
Απαντώντας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την «υπόθεση Σαλάτα» εξήγησε ότι ο κ. Σαλάτας επελέγη από τον ίδιο ως πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, διότι η επιλογή ενός ανώτατου δικαστικού, θα σηματοδοτούσετην διαφάνεια και την προσπάθεια κάθαρσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Συνεργάστηκα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό το μαρτυρούν όλοι οι αριθμοί, το μαρτυρά η πραγματικότητα, όλες οι πληρωμές έγιναν έγκαιρα. Υπήρχαν βήματα τα οποία δείχνανε ότι κάτι αλλάζει στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η «παραίτηση» του κ. Σαλάτα οφειλόταν σε ένα και μόνο γεγονός: ότι εξέπεμψε ένα μήνυμα που είναι μακριά από τη θέση της κυβέρνησης προς την ευρωπαϊκή εισαγγελία. Διότι εμείς θέλουμε κάθαρση, θέλουμε όλα να έρθουν στο φως. Εγώ προσωπικά δεν έχω κάτι, ούτε να κρύψω ούτε κάτι από το οποίο να φοβηθώ», είπε τέλος, ο κ. Τσιάρας.
Η κυβέρνηση Τραμπ αναπροσαρμόζει την αμυντική στρατηγική της Ουάσινγκτον σε παγκόσμιο επίπεδο
13:45
Δίκη Βαλυράκη: Μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε τους ψαράδες να χτυπούν το θύμα στο κεφάλι
13:44
Η Γαλλία θα συμμετάσχει στην Eurovision παρά τις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ του Ισραήλ
13:39
Απεργούν σήμερα οι ηθοποιοί για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Κλειστά όλα τα θέατρα της χώρας
13:30