ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάθεση Παπαγιαννίδου απο την ΤτΕ στην Εξεταστική Επιτροπή

Κατάθεση Παπαγιαννίδου απο την ΤτΕ στην Εξεταστική Επιτροπή
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σοβαρές δυσλειτουργίες στη διοικητική λειτουργία στην Τράπεζα Αττικής «βλέπει» η Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, διευθύντρια εποπτείας πιστωτικού συστήματος στην ΤτΕ.

Καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ, η κ. Παπαγιαννίδου ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της Τράπεζας Αττικής, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, που είναι το ΤΣΜΕΔΕ δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις.

«Όταν ο μέτοχος είναι απρόθυμος να συμμορφωθεί με τις συστάσεις, τότε έχουμε πρόβλημα και εμείς και με την εποπτεία. Από το 2012 έως σήμερα η ΤτΕ έχει ασκήσει πιέσεις προς την Τράπεζα Αττικής προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση. Ο μέτοχος ελέγχει τη διοίκηση, είναι υπεύθυνος για ό,τι γίνεται», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις υποστήριξε ότι η Τράπεζα Αττικής βρέθηκε εκτός των προϋποθέσεων που όριζε η κεντρική τράπεζα και δεν υπήρχε διάθεση εφαρμογής των αλλαγών που είχαν προταθεί. Σημείωσε δε, ότι στελέχη ή και υπάλληλοι της Τράπεζας Αττικής κατά περίπτωση εφάρμοζαν αποκλίσεις στη χορήγηση δανείων από την ίδια την πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η κατάσταση στην τράπεζα είναι αναστρέψιμη.

Σε ότι αφορά στη δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ απέρριψε πως υπήρξε προνομιακή μεταχείριση στη χορήγησή τους. Οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται στο 45% την ώρα που οι επισφάλειες για τα δάνεια μέσων ενημέρωσης είναι κάτω του 30%, ανέφερε, ενώ αναφορικά με τα δάνεια των κομμάτων είπε ότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υπήρξαν αποκλίσεις στην υπερτίμηση του τιμήματος που θα εισέπραττε η τράπεζα από το δημόσιο, δεδομένου ότι τα κόμματα είχαν κρατική επιδότηση που ουσιαστικά αποτελούσε και την εγγύηση για τα δάνεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ