ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη επί παντός με φόντο την Παιδεία

Σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη επί παντός με φόντο την Παιδεία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του. Μάλιστα όπως και παλαιότερα είχε πει ο ίδιος "μην ζητάτε εκλογές γιατί μπορεί να γίνουν", επανέλαβε τη φράση λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: "μην κάνετε αιτήματα γιατί μπορεί να γίνουν αποδεκτά". 

 

Η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή κατόπιν αιτήματος του προέδρου της ΝΔ ξεκίνησε λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Μιλώντας πρώτος, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι «έχετε προτρέξει να υποστηρίξετε μερικές από τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών» για να υπογραμμίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις» που θα φέρουν απολύσεις, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

2601073

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

«Εμείς επιδιώκουμε απομείωση του χρέους χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας σε αντίθεση με τη ΝΔ που δεν το κρύβει πως δεν έχει πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. "Μεταρρυθμίσεις για τη ΝΔ σημαίνουν απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους", τόνισε και αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση σημείωσε πως θα κλείσει στην ώρα της.

Αλ. Τσίπρας: Τώρα τι έχετε να πείτε για τις άδειες;

Κατηγόρησε ακόμη την αντιπολίτευση ότι βρίσκεται απέναντι από την κυβέρνηση στον αγώνα της να σπάσει το «αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής που εσείς δημιουργήσατε και με το οποίο ταυτίζεστε απόλυτα». Δεν κρατάτε τα προσχήματα, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υποστηρίξετε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας».

«Τώρα που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε», είπε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, για να προσθέσει: «Σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι και πρώτα απ' όλα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους» τόνισε.

2601074

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Σχολιάζοντας τα περί «ηθικού πλεονεκτήματος» ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: «Τολμάτε να σηκώνετε το δάχτυλο, εσείς, τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των υποκλοπών, της παράγκας στο ποδόσφαιρο κι άλλων μεγάλων σκανδάλων».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην υπόθεση Καλογρίτσα και την αποχώρησή του από τη διαδικασία διεκδίκησης τηλεοπτικής άδειας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει πως όποιος επίδοξος καναλάρχης δεν μπορεί να καταβάλλει το αντίτιμο θα εκπέσει, όπως και έγινε. «Πάει πια και αυτή η καραμέλα» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν απο το ταμείο και θα πληρώσουν» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας αναφορά και στα χρέη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «τα 255 εκατ. ευρώ (απο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους παιδικούς αταθμούς. Ήδη ξεκινά η στήριξη των νοσοκομείων με 4000 νοσηλευτές, ήδη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων».

Αλ. Τσίπρας: Είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων

Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης, είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν προηγουμένως κυβερνητική εξουσία, ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τα επίσης λόγο για «ιδιαίτερες σχέσεις σας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι «είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων».

2601120

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

«Όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ, και δεν το αποκρύπτετε, μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας, μετά από 7 χρόνια. Πρώτη φορά άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές» για να προσθέσει πως πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις 9100 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

Για τα Θρησκευτικά

«Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα αλλά ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι στις μέρες μας, που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, το συγκεκριμένο μάθημα οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Στον διάλογο που συνεχίζεται, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι θέσεις της Εκκλησίας, για την οποία εξέφρασε τον σεβασμό του, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ρόλοι στο διάλογο πρέπει να είναι διακριτοί.

«Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση»

«Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, στην πλειοψηφία τους, είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση, ο ευρωπαϊσμός σας είναι κούφιος» είπε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την Παιδεία.

Πρόσθεσε ότι όσοι προβάλλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως πανάκεια, «έχουν αναρωτηθεί γιατί οι απόφοιτοί μας του κατασυκοφαντημένου δημόσιου πανεπιστημίου είναι περιζήτητοι παντού;».

«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν, λέγοντας: «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».

Αναφερόμενος στους αιώνιους φοιτητές ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.

Κ. Μητσοτάκης προς Αλ. Τσίπρα: Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος

2601206

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Υψηλούς τόνους κράτησε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανεβαίνοντας στη βήμα απευθύνθηκε στον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Αφιερώσατε 20 λεπτά για να κάνετε γενικότερες αναφορές και καθώς σας άκουγα, σκέφτηκα ότι μάλλον ο λογογράφος σας μπέρδεψε τις ομιλίες σας με κάποια που κάνατε πριν από τρεις μήνες. Δεν έχετε ακούσει τίποτα για τον κ. Καλογρίτσα, την Τράπεζα Αττικής και τα νέα τρίγωνα της διαπλοκής που στήνονται. Τα προσπεράσατε αδιάφορα».

«Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναφέρθηκε περισσότερο στα θέματα της επικαιρότητας και της διαπλοκής και λιγότερο στα θέματα της Παιδείας.

«Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι σκοπός του πρωθυπουργού είναι να διχάσει ακόμη και στο θέμα της Παιδείας. «Σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι «αναμοχλεύετε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων εποχών, όταν η Παιδεία ήταν αντικείμενο αντιπαραθέσων, που μας γυρνάνε στο παρελθόν, αντί να κοιτάμε το μέλλον. Καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε προϊόν των βιωμάτων μας, δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές που κάνατε σαν μαθητής και φοιτητής, αλλά δεν έχετε καταλάβει τίποτε. Επαναλαμβάνετε τα ίδια κλισέ, ακολουθείτε τις ίδιες τακτικές, επαναστατική γυμναστική και καταλήψεις, αυτός είναι ο ιδεολογικός σας αρμός. Σε άλλους τομείς της πολιτικής εφαρμόζετε φιλελεύθερες πολιτικές, έστω και αν δεν τις πιστεύετε, στην Παιδεία δεν υποκρίνεστε, έχετε επιλέξει τον κατάλληλο υπουργό, τον κ. Φίλη για να ισοπεδώσει την έννοια της αριστείας και της αξιοκρατίας.

Εκπροσωπείτε όλες τις παθογένειες που εμποδίζουν την Ελλάδα να κινηθεί μπροστά. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας έχετε υιοθετήσει 105 ρυθμίσεις που έχουν αποσαρθρώσει την δημόσια εκπαίδευση. Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για την ζημιά που έχετε κάνει στην εκπαίδευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ακολούθως ανέφερε τις βασικές παρεμβάσεις που, όπως είπε, «δείχνουν το σχέδιο αποδόμησης όλων μεταρρυθμίσεων».

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημόσια εκπαίδευση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά αποδομεί μεταρρυθμίσεις ετών, και κυρίως το κεκτημένο ευρύτερων συναινέσεων στον τομέα της Παιδείας, θυμίζοντας ότι η ΝΔ το 2011 ψήφισε το νόμο Διαμαντοπούλου.

Μιλώντας για το θέμα της εθνικής συννενόησης, η οποία «θα έπρεπε να υπάρχει στα μείζονα και σημαντικά θέματα όπως η Παιδεία, κάτι που δεν έγινε κατά τη διάρκεια της μεταρρύθμισης της Μαριέττας Γιαννάκου». Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην πρώην υπουργό Παιδείας, καλωσορίζοντάς την στην αίθουσα της Ολομέλειας.

2601077

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το δημόσιο σχολείο, ενώ της καταλόγισε και εμπάθεια έναντι των ιδιωτικών σχολείων: «Υποβαθμίσατε Γυμνάσιο και Λύκειο. Κάνατε παρεμβάσεις, όμως 3 μέρες πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Επιλέξατε 4 μαθήματα που θα εξετάζονται οι μαθητές. Μετατρέπετε το γυμνάσιο σε ένα σχολείο αυτόματης προαγωγής. Κανείς δεν είναι υπέρ ενός σχολείου εξεταστικού κέντρου, αλλά στέλνετε λάθος μήνυμα ότι μπορεί να περνά κάποιος, ό,τι βαθμό και να έχει, στην επόμενη τάξη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών», λέγοντας ότι η εξήγηση ενδεχομένως για την επαναφορά τους είναι «για να πάρει το πτυχίο του ο κύριος Φίλης».

«Ελεύθερο σχολείο-αυτόνομο πανεπιστήμιο»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο δίπτυχο της ΝΔ για την Παιδεία, που είναι «ελεύθερο σχολείο-αυτόνομο πανεπιστήμιο», ενώ δεσμεύθηκε για την επαναφορά των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, αλλά και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

2601158 copy

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει επιτέλους να σπάσει το ταμπού για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, πράγμα που έκαναν άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κύπρος.

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει όλες τις αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία.

Για τα Θρησκευτικά

Αναφερόμενος στο θέμα των θρησκευτικών ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως υπάρχει ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των θρησκευτικών και προσαρμογής του στα σύγχρονα δεδομένα, όμως κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «το μάθημα των θρησκευτικών ήταν μια αφορμή για να δημιουργήσετε μια σύγκρουση για χάρη των συνιστωσών σας».

2601211

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ

Αφού αναφέρθηκε στην επιστολή που έλαβε ο πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξακολουθεί να παρέχει στήριξη σε έναν υπουργό που προσβάλει βάναυσα την Εκκλησία της Ελλάδος με την ανιστόρητη επιθετικότητά του.

Επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ από Φώφη

2601277

Eurokinissi

Διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά που ξεκίνησε την ομιλία με αναφορές στην υπόθεση Καλογρίτσα και τα δάνεια που χορηγούσε η Τράπεζα Αττικής. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξηςμίλησε για διάτρητο διαγωνισμό για τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα ελέγχου τηςενημέρωσης. «Έρχεστε και μας κουνάτε το δάκτυλο για νομιμότητα; Η φούσκα έσκασε στα δικά σας χέρια και ο κόσμος το έχει τούμπανο και εσείς κρυφό καμάρι», είπε και πρόσθεσε: «Έπεσε μαύρο στο ΣΥΡΙΖΑ Channel γιατί αποκαλύφθηκαν όλα και μας μιλάτε για τρίγωνο διαπλοκής; Δώσατε μάχη για την Τράπεζα Αττικής με στόχο να χρηματοδοτήσετε τον δικό σας εργολάβο και να ελέγξετε την ενημέρωση».

Δ. Κουτσούμπας: Είστε και οι δύο μεταξεταστέοι

«Δώσατε άλλοθι αριστεροσύνης στον κ. Τσίπρα όταν εκείνος προσεγγίζει τις θέσεις της ΝΔ σε κεντρικά θέματα, χρησιμοποιώντας τις μεθόδους της κοροϊδίας, του αποπροσανατολισμού και της προπαγάνδας», είπε προς τον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν έχεις περάσει ποτέ έξω απο δημόσιο σχολείο

«Το βασικό σας πρόβλημα όταν μιλάτε για την εκπαίδευση είναι τα δικά σας βιώματα. Γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική, δεν είχατε περάσει απ’ έξω από δημόσιο σχολείο γι' αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ακολουθεί μία «έξαλλη αντιπολίτευση».«Υπερασπίζεστε τα δικαιώματα μίας μειοψηφίας, τα δικαιώματα των ολίγων. Το βασικό χαρακτηριστικό της τοποθέτησής σας για την Παιδεία είναι ότι υπερασπίζεστε μία εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μίας αριστοκρατίας, στα μέτρα μίας ελίτ» είπε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη είναι ότι μεροληπτείτε ενάντια στα δημόσια πανεπιστήμια. Εμείς κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βάλουμε τα θεμέλια ενός εκπαιδευτικού συστήματος καθολικού, για να οικοδομήσουμε την Παιδεία της ισότητας και της αγάπης για τη γνώση», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Μας είπατε ότι η Παιδεία χρειάζεται εθνική συνεννόηση και συμφωνούμε. Ποια είναι όμως η δική σας στάση; Τελειώσατε την ομιλία σας λέγοντας ότι θα καταργήσετε όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθείτε μία έξαλλη αντιπολίτευση λέγοντας ότι όλα τα έχουμε κάνει στραβά. Αυτό δεν συνάδει με την ιστορία της παράταξή σας».

«Μας λέτε ότι υποβαθμίσαμε το ολοήμερο σχολείο, ενώ τώρα, για πρώτη φορά, όλα τα δημοτικά λειτουργούν ως ολοήμερα και όλα τα παιδιά πηγαίνουν σε αυτά. Ξέρετε ότι μέχρι πέρυσι υπήρχαν σχολεία που δεν έκαναν αγγλικά και πληροφορική από την πρώτη δημοτικού ενώ φέτος κάνουν; Αυτό θα καταργήσετε;» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την αξιολόγηση στο δημόσιο ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα συνολικό νόμο και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την περίοδο που ήταν υπουργός έφερε ένα νόμο «για να διευκολύνετε τις απολύσεις». «Εσείς δεν θέλατε αξιολόγηση αλλά δικαιολογία για απολύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Προσωπικά βιώματα»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος σε προσωπικά βιώματα:

«Είμαστε όλοι προϊόντα των βιωμάτων μας, της πορείας μας, της προσωπικής μας ιστορίας. Είμαι υπερήφανος για τη δική μου ιστορία. Ήταν τιμή μου να συμμετάσχω στα μαθητικά και τα φοιτητικά κινήματα του τόπου μας. Ήταν τιμή μου να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του 90-91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο της κυβέρνησης του πατέρα σας όπως ήταν και τιμή μου να συμμετέχω στο φοιτητικό κίνημα, σε μια εποχή παρακμής του. Όμως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά, υπερασπίστηκαν τη δωρεάν Παιδεία, την ίδια τη δημοκρατία. Αλλά το βασικό σας πρόβλημα όταν μιλάτε για την εκπαίδευση είναι τα δικά σας βιώματα. Γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει απ’ έξω από δημόσιο σχολείο».

Κ. Μητσοτάκης: Προκαλείτε "Εγκέλαδο" στην Παιδεία και τη χώρα

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αίτημα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

«Με πολύ μεγάλη χαρά θα έρθουμε να συζητήσουμε. Αναμένω με ανυπομονησία από τον πρόεδρο της Βουλής να καταλήξει σε ημερομηνία», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τα βιώματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε περήφανος για τη συμμετοχή του στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι αυτό συχνά ξέφυγε από τα όρια και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει προκαλέσει «Εγκέλαδο» στη χώρα.

Επιπλέον, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως ο ίδιος υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία, στέλνοντας τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ απευθυνόμενος στον ίδιο, του είπε πως αν είχε τη θέληση θα πήγαινε και εκείνος σε ιδιωτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι χωρίζει άβυσσος τη ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε προφανή και αυτονόητα και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιμετωπίζει την παιδεία με όρους παρελθόντος, καθώς η μεταρρύθμιση είναι αντιγραφή του νόμου-πλαίσιο του 1982.

Σχετικά με την αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε τι είδους αξιολόγηση θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχει φέρει ούτε μια πρόταση για την αξιολόγηση εδώ και 20 μήνες.

«Όταν παρέδωσα το υπουργείο είχα έτοιμο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων», είπε και τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε «ψευδώς στην αξιολόγηση την οποία εγώ είχα νομοθετήσει».

«Η αξιολόγηση είναι πρωτίστως η επιβράβευση του άξιου. Θέλουμε ο καθένα σαν επιβραβεύεται και να ανταμείβεται ανάλογα με τη δουλειά του», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το σημαντικότερο ερώτημα απ’όλα είναι αν «πρέπει ή δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Χρειάζονται ξενόγλωσσα μαθήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια;».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι υπερασπίζεται με φανατισμό το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση και διερωτήθηκε «Γιατί πρέπει κάθε χρόνο να εξάγουμε 60.000 έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό όταν θα μπορούσαν να σπουδάζουν εδώ;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ