ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Ιερώνυμου στους πολιτικούς αρχηγούς για το μάθημα των Θρησκευτικών

Επιστολή Ιερώνυμου στους πολιτικούς αρχηγούς για το μάθημα των Θρησκευτικών

«Για κατήχηση και στράτευση των μαθητών σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο» με πολιτικά κριτήρια κατηγορεί μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στην πολυσέλιδη επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος αναλύει το νέο πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά και καταλήγει στο συμπέρασμα πως «το μάθημα των Θρησκευτικών τώρα πλέον έγινε “κατηχητικό” μετά τις Υπουργικές Αποφάσεις της 13.9.2016, διότι προσπαθεί, με σαφή πολιτικά κριτήρια, να κατηχήσει και να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευμένη στάση απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο».

«Παράλληλα συντηρεί μία θεολογικά ρηχή προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκμηδενίζοντας την ιδιαιτερότητα του ορθόδοξου δόγματος και της χριστιανικής παράδοσης, αφού τα καταβιβάζει και τα μελετά στο επίπεδο του απλού κοινωνικού ή φιλοσοφικού κινήματος, όπως ο τροσκισμός ή η οικολογική κίνηση», συνεχίζει η επιστολή.

«Άραγε στην δημοκρατική μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκεια άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνο ο Υπουργός; Η Εκκλησία της Ελλάδος, στο τομέα της θρησκευτικής αποστολής Της, δεν εκπροσωπεί την θρησκευτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας;'» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του.

«Το αίτημά μας για ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο παραμένει σε εκκρεμότητα, αλλά με προαπαιτούμενο την έναρξή του από μηδενική βάση'», τονίζει σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος.

Όπως εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος, «η επιστολή προέκυψε από την επισκόπηση του εκπαιδευτικού υλικού και των οδηγιών προς τους δασκάλους και θεολόγους καθηγητές, που διατίθενται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) βάσει των νέων Προγραμμάτων Σπουδών (Π.Σ.) για το μάθημα των Θρησκευτικών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ