Κ. Μητσοτάκης: Προκαλείτε «Εγκέλαδο» στην Παιδεία και τη χώρα
Θετικά ανταποκρίθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αίτημα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.
«Με πολύ μεγάλη χαρά θα έρθουμε να συζητήσουμε. Αναμένω με ανυπομονησία από τον πρόεδρο της Βουλής να καταλήξει σε ημερομηνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.
«Τον Μάρτιο του 2016 είχατε ζητήσει συζήτηση για τη διαφθορά και την διαπλοκή. Η συζήτηση αυτή έγινε, και κατά γενική ομολογία υποστήκατε πανωλεθρία. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 τα δεδομένα έχουν αλλάξει, γιατί τότε δεν υπήρχε Καλογρίτσας, τράπεζα Αττικής, offshore της Αυγής. Χαίρομαι λοιπόν που κάνατε δεκτή την πρότασή μου για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα βιώματα, στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε περήφανος για τη συμμετοχή του στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι αυτό συχνά ξέφυγε από τα όρια και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει προκαλέσει «Εγκέλαδο» στη χώρα.
Επιπλέον, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως ο ίδιος υποβαθμίζει τη δημόσια παιδεία, στέλνοντας τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ απευθυνόμενος στον ίδιο, του είπε πως αν είχε τη θέληση θα πήγαινε και εκείνος σε ιδιωτικό. «Με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο. Είχα την δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα κορυφαίο αμερικανικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Είμαι σίγουρος ότι και εσείς αν μπορούσατε το ίδιο θα κάνατε, σκληρή δουλειά χρειάζεται. Μη με κατηγορείτε όμως ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Η δική σας στάση αναδεικνύει την υποκρισία σας», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι χωρίζει άβυσσος τη ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε προφανή και αυτονόητα και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιμετωπίζει την παιδεία με όρους παρελθόντος, καθώς η μεταρρύθμιση είναι αντιγραφή του νόμου-πλαίσιο του 1982.
Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει στενή αντίληψη για τον τρόπο που συνδέεται η αγορά εργασίας με τα πανεπιστήμια. «Πρέπει η δεν πρέπει το πανεπιστήμιο να συνδέεται με την αγορά εργασίας;», αναρωτήθηκε.
Σχετικά με την αξιολόγηση, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε τι είδους αξιολόγηση θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχει φέρει ούτε μια πρόταση για την αξιολόγηση εδώ και 20 μήνες. «Όταν παρέδωσα το υπουργείο είχα έτοιμο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων», είπε και τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε «ψευδώς στην αξιολόγηση την οποία εγώ είχα νομοθετήσει». «Η αξιολόγηση είναι πρωτίστως η επιβράβευση του άξιου. Θέλουμε ο καθένα σαν επιβραβεύεται και να ανταμείβεται ανάλογα με τη δουλειά του», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Χρειαζόμαστε πρότυπα και πειραματικά σχολειά. Το ερώτημα είναι αν χρειαζόμαστε σχολεία αριστείας σε κάθε νομό και κάθε περιφέρεια», ρώτησε σε άλλο σημείο.
Όπως είπε παρακάτω, υπάρχουν πολλοί πτυχιούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να απορροφηθούν και αναρωτήθηκε εάν «Πρέπει η δεν πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια τα ίδια το ρόλο για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων;».
«Χρειαζόμαστε συγχωνεύσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός πανεπιστήμιων;», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το σημαντικότερο ερώτημα απ’όλα είναι αν «πρέπει ή δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Χρειάζονται ξενόγλωσσα μαθήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια;».
Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι υπερασπίζεται με φανατισμό το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση και διερωτήθηκε «Γιατί πρέπει κάθε χρόνο να εξάγουμε 60.000 έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό όταν θα μπορούσαν να σπουδάζουν εδώ;»
Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, αφού τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του μαθήματος, ζήτησε από την κυβέρνηση να απαντήσει στο ερώτημα αν πρέπει ή δεν πρέπει η αναμόρφωση να γίνει σε συνεργασία με την εκκλησία της Ελλάδας.
Έκλεισε με μία αναφορά της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου: «Είπε η υπουργός Παιδείας ότι μεροληπτείτε υπέρ των νέων επιστημόνων. Μόλις χθες δεν ψηφίσατε την αύξηση των εισφορών για τους νέους επιστήμονες; Σταματήστε να κοροϊδεύετε την κοινωνία κ. Τσίπρα».
«Εύχομαι να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα. Δεν το βλέπω εύκολο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.