ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η δικογραφία για Στυλιανίδη σχετικά με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ

Στη Βουλή η δικογραφία για Στυλιανίδη σχετικά με τη χρηματοδότηση ΜΚΟ
Eurokinissi/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Στην Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών (2004-2007) Ευριπίδη Στυλιανίδη σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ "German Marshall Fund" με το ποσό των 550.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση αφορούσε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «Balkan Trust of Democracy». Η Βουλή θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες του κ. Στυλιανίδη για την επίμαχη χρηματοδότηση κατά την τριετία που διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών. Όμως, και αν ακόμη υπάρχουν ευθύνες, αυτές έχουν παραγραφεί.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά 11 στελεχών και υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών της περιόδου 2004-2007 για απιστία στην υπηρεσία, καθώς φέρονται να ελάττωσαν τη δημόσια περιουσία προκειμένου να ωφεληθεί η ΜΚΟ. Οι σε βάρος τους κατηγορίες είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1698/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Στα 11 στελέχη και υπαλλήλους αποδίδεται -μεταξύ των άλλων- η κατηγορία ότι ενέκριναν την εν λόγω χρηματοδότηση μη νόμιμα από τις ειδικές πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ, οι οποίες προορίζονταν για συγκεκριμένες νόμιμες δαπάνες και όχι προς ενίσχυση μη κρατικών οργανώσεων.

Ακόμη, στα άτομα αυτά καταλογίζεται ότι υλοποιήθηκε η χρηματοδότηση χωρίς να προηγηθεί η προβλεπόμενη εισήγηση ή να υπάρξει σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών και χωρίς να οριστεί αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση της εκτέλεσής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ