ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο κοινοβουλευτικό ραντεβού Τσίπρα–Μητσοτάκη για τη διαπλοκή

Νέο κοινοβουλευτικό ραντεβού Τσίπρα–Μητσοτάκη για τη διαπλοκή
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την Παιδεία, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Ραντεβού σε μία νέα κοινοβουλευτική αντιπαράθεση έδωσε χθες με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας, προσδοκώντας πως μία συζήτηση για την διαπλοκή θα φέρει σε αμηχανία την Νέα Δημοκρατία και όχι την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου πιστεύει ότι διατηρεί το ηθικό πλεονέκτημα σε ζητήματα διαφάνειας και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ως προνομιακό του πεδίο το θέμα της διαπλοκής. Επομένως, εκτιμά ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αυτοεγκλωβίστηκε σε μία νέα συζήτηση στη Βουλή για θέματα που –σύμφωνα με κυβερνητικές αναλύσεις– ο κ. Μητσοτάκης δεν τολμά να ανοίξει.

Η κυβέρνηση διαπίστωσε με έκπληξη χθες στη Βουλή ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να θίξει ζητήματα που ήταν εκτός ατζέντας και πρωτίστως τα θέματα που αφορούν τις τηλεοπτικές άδειες και τα περίφημα θαλασσοδάνεια, αποφεύγοντας συγχρόνως οποιαδήποτε κριτική για τα νέα προαπαιτούμενα που είχαν ψηφιστεί μόλις πριν από μερικές ώρες από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Κι αυτό μολονότι η σχετική συζήτηση άνοιξε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος με την έναρξη της συζήτησης επέλεξε να μιλήσει για τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, περιμένοντας ενδεχομένως να δεχτεί επίθεση γι’ αυτά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,.

Σε γενικές γραμμές, το Μαξίμου εμφανίζεται ικανοποιημένο από την εξέλιξη της χθεσινής προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή κυρίως διότι η εμφάνιση Μητσοτάκη κρίθηκε «χλιαρή και άχρωμη» και δεν συμβάδιζε με την σύγκρουση των προηγούμενων ημερών. Αλλά, και για τον πρόσθετο λόγο –όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές– ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλησε να ακουμπήσει το θέμα της διαπλοκής αν και προκλήθηκε με αιτιάσεις περί Siemens, Παπασταύρου κ.ο.κ.

Κατά τα άλλα, όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός παρέσχε κάλυψη στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, αλλά συγχρόνως έκανε άνοιγμα προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνησή του σέβεται απολύτως τον ρόλο της Εκκλησίας.

Για την κυβέρνηση δεν υφίσταται κανένα θέμα λόγω της χθεσινής επίσκεψης του Πάνου Καμμένου στην Αρχιεπισκοπή και, μάλιστα, παράγοντές της επισημαίνουν ότι όι θέσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι γνωστές, αλλά δεν επηρεάζουν τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ