ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριβές στο κόμμα της Μέρκελ προκαλεί το ελληνικό χρέος

Τριβές στο κόμμα της Μέρκελ προκαλεί το ελληνικό χρέος
REUTERS/Axel Schmidt

Πρωτοσέλιδο στον γερμανικό Τύπο γίνεται ξανά-μετά από καιρό-η ελληνική κρίση χρέους, η οποία προκαλεί και τριβές στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Άγκελα Μέρκελ, την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε βέβαιος για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του CNN Greece Παντελής Βαλασόπουλος, μετά από πολύ καιρό η εφημερίδα Bild ξαναθυμήθηκε την Ελλάδα και την ελληνική κρίση και στο σημερινό της πρωτοσέλιδο (29/9), γράφει «Έτσι μας εξαπατούν. Η Ελλάδα παίρνει συνεχώς νέα δισεκατομμύρια μολονότι μια κεντρική προϋπόθεση του τρίτου προγράμματος δεν πληρείται».

Εν ολίγοις η γερμανική εφημερίδα εννοεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παίρνει λεφτά χωρίς να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

bild protoselido

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του την Τετάρτη το βράδυ σε εκδήλωση στο Βερολίνο, είπε ότι είναι βέβαιος πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα. «Θα το κάνουν, το έχουν υποσχεθεί από τον Μάιο», είπε χαρακτηριστικά.

Για τους Γερμανούς είναι βασική προϋπόθεση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το γεγονός ότι αυτό μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει, έχει προκαλέσει τριβές και στο εσωτερικό του κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ήδη σκληροπυρηνικοί βουλευτές, που είχαν ταχθεί και άλλες φορές εναντίον της χρηματοδότησης της Ελλάδας, βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν ξανά. Ένας εξ αυτών, ο Πέτερ Ράμσάουερ, ζήτησε να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία το θέμα του ελληνικού προγράμματος στη γερμανική βουλή και να σταματήσουν αμέσως οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.

Μάλιστα είναι πιθανό το Βερολίνο να μπλοκάρει τη διαδικασία χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν πάρει μέρος το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ξεκαθαρίζεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ