ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριοι καυγάδες και κόντρες στην εξεταστική για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ

Άγριοι καυγάδες και κόντρες στην εξεταστική για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ
Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Ένταση, υψηλοί τόνοι και καυγάδες με το καλημέρα της σημερινής συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Η μομφή του Ανδρέα Λοβέρδου προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι από την ομιλία του πρωθυπουργού εξάγεται το συμπέρασμα πως είναι ήδη έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής, πυροδότησε το ήδη τεταμένο κλίμα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χθες είπε ο πρωθυπουργός ότι σύντομα έρχεται το πόρισμα και θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος, το έχετε βγάλει το πόρισμα; Αν ναι, τότε η δουλειά μας είναι μια κοροϊδία... Να διακόψουμε για λίγες ώρες τη συνεδρίαση για να ρωτήσουμε την κυβέρνηση τι συμβαίνει... Αποκαλυφθήκατε από την ομιλία του πρωθυπουργού... Μην μας κοροϊδεύετε

Α. ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Το καταγγελτικό ύφος του κ. Λοβέρδου, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας εκθέτει

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Έχω τοποθετηθεί για τη σκοπιμότητα παρεμβάσεων σας, η οποία δεν βοηθάει στην εξέταση μαρτύρων, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε σε αυτό που ξέρει ολόκληρη η Ελλάδα... Στις 19 Δεκεμβρίου θα υπάρξει πόρισμα και ουδέν θα μείνει κρυπτό... Κανένα πόρισμα δεν είναι έτοιμο και εμείς δεν έχουμε καμία σύνδεση με κέντρα εξουσίας

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Το μόνον που έχετε να κάνετε εσείς είναι να μας πείτε ποιος κρύβεται πίσω από την offshore της Αυγής

ΣΠ. ΛΑΠΠΑΣ: Μην κατηγορείτε εμάς ότι έχουμε βγάλει πόρισμα, αν έχουμε βγάλει πόρισμα μια φορά εμείς, έχετε βγάλει 100... Το πόρισμά μας θα βασίζεται στο αποδεικτικό υλικό, τις καταθέσεις και τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί...

Α. ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Είναι γνωστό ποιοι ενοχλούνται, διαπιστώνω ένδεια επιχειρημάτων του κ. Λοβέρδου... Είναι εκπρόσωπος ενός συστήματος που εξέθρεψε αυτό το σύστημα που εμείς τολμάμε να αγγίξουμε

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ο προδικάζει αποφάσεις δικαστηρίων, αυτό δείχνει Εμβέρ Χότζα... Εμείς είμαστε όρθιοι, εσείς να δούμε που θα είστε, είστε υπόλογοι και απολογούμενοι...

Για «αβανταδόρικες» ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης σε ορισμένους μάρτυρες μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, προκαλώντας την εξοργισμένη αντίδραση του Κώστα Τζαβάρα, που λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κατάθεσης του διευθυντή επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιριών της ΤτΕ Γιώργου Πάσχα, «κοντραρίστηκε» άγρια με τον πρόεδρο της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλο. Αφορμή ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bankμε διαθέσιμα ΤΣΜΕΔΕ.

Για «μέγα σκάνδαλο και κατασπατάληση πόρων του ταμείου», έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ με τον Σωκράτη Φάμελλο να μιλά για φαντασιώσεις της ΝΔ που φτιάχνει βαρβάρους.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ποιο ήταν το στέλεχος της ΤτΕ που επέτρεψε την παράβαση από το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ;

Γ. ΠΑΣΧΑΣ: Δεν το γνωρίζω

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θεωρώ ότι πρέπει να ελεγχθεί αν το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ παρενέβη τη νομοθεσία, όπως και η ΤτΕ, για να μην μιλάμε για μεγάλα σκάνδαλα...

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Θα κλάψετε κι εσείς και ο πρωθυπουργός

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Σας θίγει η ορολογία...

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πάτε να μας πείσετε ότι εσείς είστε οι εγγυητές της ηθικής

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Αυτό είμαστε...

"Στελέχη της ΝΔ ήταν στη διοίκηση της Attica Bank, χωρίς πτυχίο και σας ενοχλεί επειδή είναι μία ελληνική, μη συστημική τράπεζα. Σας ενοχλεί που βγαίνουν ειδήσεις για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η δίωξη του κ. Σπυρόπουλου από το ΠΑΣΟΚ για κακουργήματα", είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση θα προστατέψει την Attica Bank αποκαθιστώντας τη νομιμότητα. Καταλόγισε ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας από το 2010-2014, ενώ σε ότι αφορά στις αποφάσεις του ΤΕΕ, που στήριξε τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, είπε ότι ελήφθησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η τράπεζα. Σημείωσε ακόμη, πως οι ασφαλιστικές εισφορές είναι εξασφαλισμένες με νόμο.

Ο Γιώργος Πάσχας δέχθηκε πολλά ερωτήματα και για τον τρόπο λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ο Γιάννης Σαρίδης απο την Ένωση Κεντρώων επικαλέστηκε δημοσίευμα του CNN Greece για να σημειώσει οτι το εποπτικό συμβούλιο τραπεζών έχει να συνεδριάσει πέντε χρόνια. Ο διευθυντή επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιριών της ΤτΕ δήλωσε άγνοια του θέματος.

Σε ότι αφορά στον δανεισμό επιχειρήσεων ΜΜΕ, ο Γιώργος Πάσχας ενημέρωσε πως ο ΣΚΑΪ και ο ΑΝΤ1 εξυπηρετούν απρόσκοπτα τα δάνειά τους, καταβάλλοντας τις δόσεις τους έως σήμερα, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός STAR καταβάλλει μόνο τους τόκους.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ είπε πως το υπόλοιπο του κοινοπρακτικού δανείου που έλαβε η εταιρεία το 2012, ύψους 98 εκατ. ευρώ, ανέρχεται πλέον σε 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς έχει πληρωθεί ποσό 31 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ακόμη, πως οι μέτοχοι της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ήταν υποχρεωμένοι να προβούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ανανέωση του κοινοπρακτικού δανείου, αλλά αυτό δεν έγινε. Σύμφωνα με τον διευθυντή επιθεώρησης εποπτευόμενων εταιριών της ΤτΕ, ΔΟΛ, Πήγασος και Mega δεν εξυπηρετούν σήμερα τα δανειά τους. Ο έλεγχος πάντως, συνεχίζεται και ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να αποστείλει όλα τα πορίσματα για τα ΜΜΕ. Μέσα στα ΜΜΕ που ελέγχονται ή θα ελεγχθούν είναι και η εφημερίδα "Αυγή".

Ο Γιώργος Πάσχας είπε ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων των κομμάτων ανέρχεται σήμερασε 295 εκατ. ευρώ και ότι τα τελευταία δάνεια που έλαβαν τα κόμματα ήταν το 2011. Τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θεωρούνται ομαλής είσπραξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ