ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Φίλης: Να μην επιστρέψει η Εκκλησία στην εποχή Χριστόδουλου

Ν. Φίλης: Να μην επιστρέψει η Εκκλησία στην εποχή Χριστόδουλου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος στις αλλαγές στη διδασκαλία των Θρησκευτικών, τονίζοντας παράλληλα πως «η σχολική αίθουσα δεν είναι άμβωνας».

«Η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων για τα Θρησκευτικά είναι αποτέλεσμα τριετούς πιλοτικής διδασκαλίας και αξιολόγησης και ήρθε η ώρα να επεκταθούν σε όλα τα σχολεία και στο τέλος του χρόνου να αξιολογηθούν από το ΙΕΠ, όπως συμβαίνει με όλα τα μαθήματα. Τα Θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα που θέλουμε να βελτιώσουμε. Αυτή την κανονικότητα άλλοι επιχείρησαν να την καταστήσουν επίκεντρο μιας δημόσιας αντιπαράθεσης», αναφέρει ο Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, αρνείται την ύπαρξη σύγκρουσης της Πολιτείας με την Εκκλησία, κάνοντας λόγο για συνεργασία με βάση τους συνταγματικούς διακριτούς ρόλους, ενώ σημειώνει με νόημα πως «όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα Θρησκευτικά, θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων».

Προσθέτει δε πως «η εποχή της δεξιάς του Κυρίου έχει παρέλθει», εκτιμώντας ταυτόχρονα πως θα ήταν λάθος η Εκκλησία να επανέλθει «στην εποχή Χριστόδουλου».

Ερωτηθείς για την αντίδραση των ΑΝΕΛ πάνω στο ζήτημα των Θρησκευτικών ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως «την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, το ΙΕΠ και του υπουργείου. Από την ομιλία του Π. Καμένου στη Βουλή κατάλαβα ότι είναι πειστικές οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί».

Ο κ. Φίλης δεν θέλησε να σχολιάσει την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, και αρκέστηκε να πει πως σέβεται τον κ. Ιερώνυμο και πως περιμένει την συνεδρίαση της ιεραρχίας την άλλη βδομάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ