Μητσοτάκης από Ρώμη: Η Ελλάδα εστιάζει στην Οδησσό, έχουμε ιστορικούς δεσμούς
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία τους στη Ρώμη για τη Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, έδωσε έμφαση στους στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Οδησσό, τονίζοντας ότι «έχουμε ιστορικούς δεσμούς και είναι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασαα. Είμαστε δεσμευμένοι να την υποστηρίξουμε».
«Είμαστε εδώ σήμερα όχι μόνο ως φίλοι της Ουκρανίας αλλά και ως υπερασπιστές των αξιών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί για να υπάρξει ενεργειακή ασφάλεια στην Ουκρανία, αλλά και σε μια σειρά από τομείς. Εκπρόσωποι εταιρειών βρίσκονται στη Ρώμη για να πραγματοποιήσουν συζητήσεις για μια σειρά από θέματα, από την καθαρή ενέργεια και τις μεταφορές, έως την άμυνα.
«Η Ελλάδα στέκεται σθεναρά με τον λαό της Ουκρανίας»
«Η Ελλάδα στέκεται σθεναρά με τον λαό της Ουκρανίας και το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο και συνεπές από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου. Η επιθετικότητα δεν μπορεί ποτέ να επιβραβευθεί και θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική μας πίεση στη Ρωσία όσον αφορά την ασφάλεια και θα πρέπει να εργαστούμε για τη συνεχή ειρήνη».
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την Ιταλία που φιλοξενεί αυτό το σημαντικό συνέδριο, τονίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια τα συνέδρια αυτά για την ανάκαμψη της Ουκρανίας έχουν δείξει τι μπορούμε να καταφέρουμε αν δρούμε όλοι μαζί.
«Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και σίγουρα μεγαλύτερη δέσμευση και στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ουκρανία μαζί με την στρατηγική ανασυγκρότησης χρειάζεται και κάτι που αντανακλά το βάθος των θυσιών που έχουν κάνει οι Ουκρανοί. Οι επιχειρήσεις, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η περιφερειακή ανάκαμψη και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι αλληλένδετοι πυλώνες της επιτυχίας».
«Παρά τις αντιξοότητες, η χώρα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη μακροοικονομική ανθεκτικότητα όσον αφορά τις απαιτήσεις που έχει η προσχώρηση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουμε επιδείξει σταθερότητα, έχουμε το μέσο διευκόλυνσης για την Ουκρανία, έχουμε δείξει ότι θα υποστηρίξουμε με τους απαραίτητους πόρους στην Ουκρανία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:
Η ΕΕ υπόσχεται 2,3 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, ένα ειδικό ταμείο που προορίζεται για να κινητοποιήσει και ιδιωτικά κεφάλαια, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Με 2,3 δισ. ευρώ σε υπογραμμένες συμφωνίες, στοχεύουμε να αποδεσμεύσουμε έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για την ανοικοδόμηση των σπιτιών, την επαναλειτουργία των νοσοκομείων, την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και την εξασφάλιση της ενέργειας», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η ΕΕ προβλέπει επίσης να δημιουργήσει ένα «ευρωπαϊκό ταμείο-φάρο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», με αρχικό κεφάλαιο 220 εκατομμύρια ευρώ, για να προσελκύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Θα είναι «το μεγαλύτερο ταμείο επενδυτικών κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο», διαβεβαίωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στη Ρώμη κατά τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας.
Το ταμείο αυτό, το οποίο προορίζεται για επενδύσεις στην ενέργεια ή τις μεταφορές, φιλοδοξεί να κινητοποιήσει έως 500 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο φάκελος των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει εγγυήσεις δανείων για ποσό 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ και πάνω από 500 εκατομμύρια σε δωρεές.
Η ΕΕ είναι «ο κύριος χρηματοδότης της Ουκρανίας, καθώς της έχει ήδη καταβάλει βοήθεια ύψους σχεδόν 165 δισεκατομμυρίων ευρώ» μετά την εισβολή της Ρωσίας το Φεβρουάριο 2022, υπενθύμισε η φον ντερ Λάιεν.
Κολυδάς για κακοκαιρία Byron: Μετατοπίζονται οι βροχές στα ανατολικά - Στο Αιγαίο «ζώνη» καταιγίδων
10:01
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ 6 κράτη - Από τη σκιά στην κορυφή
10:00
Huawei Seeds for the Future: Ποιες καινοτομίες είδε στην Κίνα μία φοιτήτρια από την Ελλάδα;
10:00
Υπό την πίεση των ΗΠΑ, Ρωσία και Ινδία ενισχύουν τους διμερείς τους δεσμούς
09:54