ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Μοναδικό ζήτημα ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Μοναδικό ζήτημα ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας το θέμα κυριότητας νησίδων στο Αιγαίο που θέτει η τουρκική πλευρά.

«Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν», προσθέτει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και υπενθυμίζει πως «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Είχε προηγηθεί αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου αναφερόταν: «Μετά τις πρόσφατες προβληματικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, πυροδοτήθηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας συζήτηση για το καθεστώς του Αιγαίου. Η συζήτηση αυτή προκάλεσε τώρα και την τοποθέτηση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο, μεταξύ άλλων, επαναφέρει και θέμα δήθεν ‘’γκρίζων ζωνών’’.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του νωρίτερα έκανε λόγο για μια σειρά από «αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο».

Μεταξύ των προβλημάτων στο Αιγαίο, περιλαμβάνεται –σύμφωνα με την ανακοίνωση-και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που να έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα».

Τα τελευταία 13 χρόνια, καταλήγει η ανακοίνωση, δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ