Ζυμώσεις αποχώρησης της αντιπολίτευσης από τη συζήτηση για Εξεταστική στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Τη στάση που θα τηρήσουν στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να αποφασίσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αρκετές πλευρές να εκτιμούν ότι μια συντεταγμένη αποχώρηση θα ενισχύει την πίεση προς την κυβέρνηση και άλλες να προκρίνουν την ανάδειξη των διαφορών στην κεντροαριστερά.
Η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για συγκρότηση Εξεταστικής σχετικά με την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ θα διεξαχθεί στο τέλος Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής και τα κόμματα της κεντροαριστεράς έχουν ήδη πάρει θέση για τη σκοπιμότητά της καταγγέλλοντας την ως «πλυντήριο ευθυνών» και ως «προσβολή» στην δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Με βάση τη σφοδρότητα των διατυπώσεων των κομμάτων, αλλά και την κοινή λογική, το πιθανότερο σενάριο είναι η ομαδική αποχώρηση των ΚΟ με στόχο την απονομιμοποίηση στα μάτια της κοινής γνώμης της αναζήτησης «διαχρονικών στρεβλώσεων» σε βάθος τριών δεκαετιών αντί για την αξιοποίηση της ποινικής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία κάνει λόγο για ενδεχόμενη απιστία κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πρώην υπουργούς της ΝΔ.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στην Κουμουνδούρου έχουν κατατεθεί ήδη εισηγήσεις προς την ηγεσία υπέρ της μαζικής αποχώρησης των βουλευτών τους πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ωστόσο ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν τα χαρτιά τους για το θέμα, κάτι που ενδέχεται να σχετίζεται είτε με την επιθυμία διατήρησης του στοιχείου του πολιτικού αιφνιδιασμού, είτε με το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη καταλήξει για το θέμα.
Λ. Καρχιμάκης: Δεν θα γίνει η Εξεταστική το μοναδικό εργαλείο της κοινής γνώμης
Ενδείξεις περί αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση εντοπίζονται πάντως από τώρα σε δημόσιες δηλώσεις στελεχών του κόμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συντονιστής προγράμματος, Λευτέρης Καρχιμάκης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει τη ΝΔ να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά την Εξεταστική με στόχο τον συμψηφισμό ευθυνών. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα για την Εξεταστική, όμως δεν θα επιτρέψουμε να είναι η Εξεταστική το μοναδικό εργαλείο με το οποίο θα κινείται η κοινή γνώμη. Μια εξεταστική επιτροπή συμψηφισμού...» ανέφερε εξηγόντας γιατί το κόμμα του δήλωσε ότι θα αποδεχόταν την Εξεταστική υπό την προϋπόθεση ότι θα έκανε το ίδιο και η κυβέρνηση για την Προανακριτική.
Αναφανδόν υπέρ της αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από τη συνεδρίαση έχει ταχθεί με ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Μανώλης Όθωνας, πολιτικό στέλεχος του κόμματος και επί χρόνια συνεργάτης της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. «Την εξεταστική που προτείνουν να την ψηφίσουν, να την συγκροτήσουν και να την λειτουργήσουν μόνοι τους. Δεν πρόκειται για κοινοβουλευτικό ακτιβισμό αλλά για πολιτικά και θεσμικά επιβεβλημένη κίνηση» σημείωσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά θεωρείται πολύ πιθανό να κρατήσουν την ίδια στάση για το θέμα από τη στιγμή, άλλωστε, που κατέθεσαν και κοινή πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τις φερόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ. Πληροφορίες και από τα δύο στρατόπεδα επιεβεβαιώνουν ότι η αποχώρηση από την ψηφοφορία για τη συγκρότηση εξεταστικής είναι αυτή τη στιγμή ένα σοβαρό ενδεχόμενο αλλά ταυτόχρονα διαβεβαιώνουν ότι το θέμα δεν αποφασιστεί. «Δεν έχει αποφασιστέι το θέμα απομένουν ακόμη δέκα ημέρες για τη συζήτηση και έχουμε μπροστά μας και άλλες κρίσιμες συζητήσεις στη Βουλή» τόνισε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο CNN Greece. Πάντως, άλλα στελέχη του κόμματος εξέφρασαν απαισιοδοξία για το κατά πόσο είναι εφικτή -και κυρίως επιθυμητή από όλους- μια διακομματική συνεννόηση στην αντιπολίτευση για τη συγκρότηση μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ δεν έχει δώσει ενδείξεις για τη στάση που προτίθεται να κρατήσει στη συζήτηση για την Εξεταστική. Πάντως αναμένεται και εκείνο να καταθέσει δική του πρόταση για την προανακριτική επιτροπή, τρίτη κατά σειρά, μετά από αυτές που έχουν καταθέσει ήδη οι ΣΥΡΙΖΑ/Νέα Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι και το ΚΚΕ έχει ταχθεί αναφανδόν εναντίον της διενέργειας Εξεταστικής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι «από τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να ξεπεράσει τον γνωστό “σκόπελο” του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφή».
Με μανία πλήττει την χώρα ο Byron - Δοκιμάζονται Σπάρτη και Εύβοια
08:44
Χίος: Βίντεο από τη δραματική διάσωση μητέρας και του 24χρονου γιου της από το φλεγόμενο σπίτι τους
08:40
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης: Η ποίηση, το ρεμπέτικο και η τέχνη που ζούμε
08:30
Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί σε νέο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον σκάφους στον Ειρηνικό (vid)
08:26