Μεταναστευτικό: Το σχέδιο για τρεις χώρους κράτησης στην Κρήτη
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Κρήτη
APΤη δημιουργία τριών χώρων προσωρινής κράτησης μεταναστών και μεταναστριών στην Κρήτη σχεδιάζει η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Κοπεγχάγη στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Μετανάστευσης.
«Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει ευθύνη των ροών μόλις φτάσουν στην ξηρά. Προσπαθούμε να επιλέγουν άλλες διαδρομές, εφαρμόζοντας αποτρεπτικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.
«Θα πρέπει να έχουμε τρεις οργανωμένους χώρους στην Κρήτη, ώστε να μην εντοπίζεται το φαινόμενο να στοιβάζονται στα λιμάνια» υποστήριξε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του MEGA.
«Οι χώροι της Κρήτης λειτουργούν προσωρινά, έως ότου γίνει η μεταφορά των μεταναστών στις δομές. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες. Όπου μάς υποδείξει η Αστυνομία θα γίνουν οι δομές, σε συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες και θα είναι κλειστές» συμπλήρωσε.
«Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα δομή στην ενδοχώρα»
Σύμφωνα με τον ίδιο, «με τις τεχνικές υπηρεσίες που είδαμε τους χώρους, δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν οι δομές στον χρόνο που θέλαμε. Στους Δημάρχους αναφέραμε ότι προχωράμε με τις τρεις υπάρχουσες δομές και παραμένει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κλειστής δομής».
«Ο χρόνος είναι πάνω από το εξάμηνο εκ των πραγμάτων, με τις διαδικασίες που προβλέπονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ενδοχώρα δεν πρόκειται να υπάρξει νέα δομή. Κάποιες από αυτές, που πληρούν τα κριτήρια (έχουν φράχτη, κάμερες κ.ά.), θα παραδοθούν στην αστυνομία» ανέφερε επίσης.
Μεταφορά σε «τρίτες» χώρες
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2026, σημειώνοντας ότι οι παράτυποι μετανάστες «θα οδηγούνται σε τρίτες χώρες και δεν θα κρατούνται σε κράτη – μέλη της Ε.Ε.».
Η συζήτηση στην Ευρώπη επικεντρώνεται όπως δήλωσε ο ίδιος στην αύξηση των επιστροφών και στη δημιουργία κλειστών κέντρων σε τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αυτά τα κέντρα θα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εκεί θα γίνεται η όποια διαδικασία για άσυλο» υποστήριξε.
Σε εξέλιξη η μεταφορά σε κέντρα κράτησης
Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο (19-20/7) εντοπίστηκαν 247 ακόμη άνθρωποι νότια της Γαύδου, την ώρα που εξέλιξη βρίσκεται η μεταφορά μεταναστών σε κέντρα κράτησης στο εσωτερικό της χώρας.
Το πρωί της Κυριακής (20/7) κατέπλευσε στο Λαύριο πλοίο του Λιμενικού το οποίο μετέφερε μετανάστες, τους οποίους κατά την άφιξη τους στο λιμάνι, η αστυνομία τους μεταφέρει για κράτηση στα Προαναχωρητικά κέντρα κράτησης Αλλοδαπών.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ για τους 247 μετανάστες εφαρμόζεται το νέο πλαίσιο που ψηφίστηκε και σύμφωνα με το οποίο δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο και τίθενται άμεσα σε καθεστώς κράτησης και σε διαδικασία επιστροφής.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιχείρηση διάσωσης 54 αλλοδαπών ανοιχτά του Ταινάρου - Μεταφέρονται στην Καλαμάτα
Επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
06:00
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00
IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις για τα όρια συναλλαγών
03:00