ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Προβόπουλος: Δεν έχω γνώση για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις σε κόμματα και ΜΜΕ

Γ. Προβόπουλος: Δεν έχω γνώση για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις σε κόμματα και ΜΜΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άγνοια των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ, δήλωσε στην εξεταστική επιτροπή ο διοικητής της ΤτΕ, την περίοδο 2008-2014, Γιώργος Προβόπουλος.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρώην διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα δεν εμπλέκεται στην έγκριση τραπεζικών δανείων, καθώς υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων της κάθε τράπεζας. Διευκρίνισε ότι ο ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και στην περίπτωση που διαπιστώσει αδυναμίες, επιβάλλει ποινές που κινούνται από απλά χρηματικά πρόστιμα μέχρι την ανάκληση της άδειας.

Σε ότι αφορά στην ΑΤΕ, που φαίνεται να χορηγούσε τα περισσότερα δάνεια προς κόμματα, ο πρώην διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι ήταν λανθασμένη ηαπόφαση να χαρακτηριστούν οι χορηγήσεις της ως "χαμηλού κινδύνου".

Επεσήμανε, πάντως, ότι η Κεντρική Τράπεζα παρενέβη. "Έκανε έγκαιρα τη δουλειά της", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ο Γιώργος Προβόπουλος απέρριψε τις αιτιάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι γινόταν πάρτι στην οικονομία και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι το 2010, σημειώνοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει 3 χρόνια και πως εάν είχαν εφαρμοστεί οι σωστές πολιτικές, θα είχε σταματήσει ο κατήφορος. "Μέχρι το 2007 υπήρξε διεθνώς και όχι μόνον στην Ελλάδα μια περίοδος παχέων αγελάδων που κράτησε έως το 2007", υποστήριξε.

Ερωτηθείς για τα capital controls, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης μίλησε για μεγάλο λάθος που θα πληρώνουμε δεκαετίες.

Άσκησε πάντως, κριτική στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, καθώς -όπως είπε- από την αρχή της κρίσης υπήρχε κάθετη διαίρεση σε πράσινους και βένετους και "δεν βρήκαμε τρόπο να κάτσουμε όλοι μαζί". Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με τον Γιώργο Προβόπουλο συνεχίζεται και σήμερα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια, όπου πολιτικοί και κοινωνία έδειξαν εικόνα μεγαλύτερης συμφιλίωσης και σώθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ