Αυτές είναι οι 12 παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο οικονομικής πολιτικής
Γραφείο Τύπου ΠρωθυπουργούΔέσμη 12 παρεμβάσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας αποφάσισε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι παρεμβάσεις τις οποίες παρουσίασε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο οικονομικής Πολιτικής ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι:
1. Άρση επικαλύψεων επί κοινών δεδομένων που ζητούνται κατά τη συμπλήρωση και υποβολή χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών καταστάσεων (ΤτΕ, ΓΕΜΗ, κλπ).
2. Αναβάθμιση ηλεκτρονικού συστήματος Αδειοδοτήσεων και Ελέγχων.
3. Απλούστευση διαδικασίας κλεισίματος επιχείρησης.
4. Βελτίωση του πλαισίου υπερέκπτωσης δαπανών Έρευνας και Τεχνολογίας.
5. Ενοποίηση της Νομοθεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε ενιαίο Κώδικα.
6. Κατάργηση/Αντικατάσταση δελτίου βιομηχανικής κίνησης.
7. Απλοποίηση διαδικασίας και δικαιολογητικών κατά τον εκσυγχρονισμό μεταποιητικών εγκαταστάσεων – Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Ενέργειας.
8. Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης «Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας» (ΕΠΜΜΜ).
9. Επέκταση βιομηχανιών σε όμορα ακίνητα που έχουν οριστεί ασύμβατες χρήσεις γης..
10. Επίλυση προβλημάτων χαρακτηρισμού αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας σε περιπτώσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
11. Δυνατότητα λειτουργικής συνένωσης οικοπέδων/αγροτεμαχίων σε περιοχές ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων.
12. Βελτίωση όρων πρόσβασης βιομηχανικών οικοπέδων στα παρακείμενα οδικά δίκτυα.
Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Είναι πολλές οι εστίες γραφειοκρατίας που μπορούν να αντιμετωπιστούν προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής.
«Θα εξετάσουμε ένα μακρύ κατάλογο από παρεμβάσεις Θα επιβεβαιώσουμε 12 παρεμβάσεις που είναι έτοιμες προς άμεση υλοποίηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε ένα οδικό χάρτη παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2019 και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα σε πολλά διαφορετικά πεδία, κάτι που επιβεβαιώνεται από εκθέσεις εγκύρων διεθνών παρατηρητών της διεθνούς οικονομίας». Παραδέχθηκε ωστόσο πως «υπαρχουν ακομα πολλες εστιες γραφειοκρατίας».
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη αποτελεσματικής συνεργασίας των υπουργείων. «Η γενικότερη συνεργασία των υπουργείων είναι πολύ καλή» είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν πρέπει να τα βλέπουμε υπό το πρίσμα των στενών αρμοδιοτήτων και να μην αποποιούμαστε αρμοδιότητες και ευθύνες. Αυτό είναι το πνεύμα πρέπει να κινηθούμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού«Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα»
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Επικρατείας Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε:
«Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και αυτό διότι η επιχειρηματικότητα για μας είναι το κλειδί για την ανάπτυξη, για νέες και καλύτερες δουλειές.
Πράγματι, έχει μειωθεί η φορολογία και των επιχειρήσεων, έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές, με βάση τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, έχει εισαχθεί ένα νέο πλαίσιο ως προς τα εργασιακά, το οποίο ακολουθεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, έχει προωθηθεί ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός και έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων σε διάφορα κύματα, ξεκινώντας από το 2019.
Όμως, τόσο η επαφή μας με διαφόρους φορείς όσο και οι διαπιστώσεις της ίδιας της Διοίκησης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες, σε σχέση με την απλούστευση των αδειοδοτήσεων και ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Και αυτή είναι η βασική αποστολή της σημερινής συνεδρίασης: να εντοπίσουμε τα πεδία εκείνα που πρέπει να προχωρήσουμε. Αντιλαμβάνομαι ότι ήδη, σήμερα, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε μια σειρά από απλουστεύσεις και στους αμέσως επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε και με άλλες, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο και τη δέσμευσή μας, πριν από δέκα μέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι μια από τις 25 βασικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αυτό το εξάμηνο θα είναι η απλούστευση των αδειοδοτήσεων.
Έχει υπάρξει, ήδη, συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων. Ο αρμόδιος Υπουργός, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, θα κάνει μια σχετική παρουσίαση για να δείξει ποια είναι τα πεδία στα οποία ήδη έχουμε απτά αποτελέσματα και ποια είναι τα υπόλοιπα πεδία, στα οποία στους αμέσως επόμενους μήνες θα έχουμε να δείξουμε κι εκεί συγκεκριμένα βήματα.
Βήματα τα οποία θα είναι προς όφελος όχι μόνο της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και των εργαζομένων και της κοινωνίας στο σύνολό της. Διότι δεν υπάρχει καμιά αυταρέσκεια στον τρόπο που λειτουργούμε, έχουμε πετύχει πολλά, αλλά οφείλουμε απέναντι στην κοινωνία να πετύχουμε πολλά περισσότερα».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης
Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού«Υλοποιούμε τη στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για διαρκείς μεταρρυθμίσεις»
Κατά την εισήγησή του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Με σχέδιο και επιμονή υλοποιούμε τη στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για διαρκείς μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις απλοποίησης των αδειοδοτήσεων, διευκόλυνσης και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για να πετύχουμε την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα ωφελήσει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Άμεση προτεραιότητα η υλοποίηση των 12 μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων, αλλά ταυτόχρονα όλα τα Υπουργεία προχωράμε στην περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε διαρκώς να μειώνεται το διοικητικό γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Μάλιστα, στα τέλη Αυγούστου στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε νομοσχέδιο που έχει προετοιμάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που ρυθμίζει και απλοποιεί μια σειρά από σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες. Τέλος, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει σε άμεση προτεραιότητα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την ακόμη πιο αποτελεσματική, γρήγορη εφαρμογή του πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις».
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εκτός από τις παραπάνω, συζητήθηκαν περαιτέρω πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας, της απλούστευσης των διαδικασιών και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μητσοτάκης: 12 παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας - Στόχος η έμφαση στην ανάπτυξη
Σε επιφυλακή παραμένει ο Δήμος Αθηναίων για τα έντονα καιρικά φαινόμενα
16:16
ΠΟΤΕ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ: Κακοκαιρία Byron: Νέο κύμα βροχόπτωσης στην Αττική - Προβλήματα σε Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα
16:15
Τριμερής Φον Ντερ Λάιεν, Μερτς και Βέβερ για την Ουκρανία και τη χρήση παγωμένων ρωσικών κεφαλαίων
15:56
Νεοζηλανδή ρεπόρτερ δέχεται «επίθεση» από γλάρο - Δείτε το βίντεο (vid)
15:51