ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Το μέτωπο με την Eκκλησία έκλεισε...κοιτάει τα του οίκου του

Αλ. Τσίπρας: Το μέτωπο με την Eκκλησία έκλεισε...κοιτάει τα του οίκου του
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Το μέτωπο με την Εκκλησία φαίνεται πως περιορίστηκε- αν δεν έκλεισε -μετά το χθεσινό ραντεβού στο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να ασχοληθεί με τα του οίκου του.

Προηγουμένως όμως θα επιχειρήσει να κλείσει κι ένα άλλο μέτωπο- αυτό με την δικαιοσύνη- καθώς σήμερα το πρωί θα συναντήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Δηλαδή την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θοετοκάτου και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νϊκο Σακελλαρίου. Η συνάντηση αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στο ΣτΕ που καλείται να γνωμοδοτήσει επί της συνταγματικότητας του νόμου για την διάθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Το 2ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει (13-16 Οκτωβρίου) και ο πρωθυπουργός επιθυμεί να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τους βουλευτές του κόμματος αναγνωρίζοντας ότι υποβλήθηκαν σε αρκετούς επώδυνους συμβιβασμούς την τελευταία χρονιά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απόψε στο Μαξίμου για « ένα ποτήρι κρασί» ελπίζοντας ότι η επαφή μαζί τους θα βοηθήσει και τον ίδιο να κατανοήσει τόσο τα προβλήματα των πολιτών –που εισπράττουν οι βουλευτές κυρίως της περιφέρειας- όσο και των τοπικών κοινωνιών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προώθηση ορισμένων ζητημάτων τους.

Πρωτίστως όμως ο πρωθυπουργός θέλει να συνομιλήσει με τους βουλευτές για να τους θυμίσει ότι εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά τους και ότι μπορεί να μοιράζεται μαζί τους τις ίδιες αγωνίες. Ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για το συνέδριο γνωρίζοντας πως θα ακουστούν και φωνές κριτικής για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης χωρίς να αποκλείει ακόμη και αμφισβήτηση της συνολικής στρατηγικής της. Είναι γεγονός πως ορισμένοι βουλευτές βρίσκονται σε αδυναμία να υποστηρίξουν την κυβερνητική γραμμή σε θέματα όπως πχ οι τηλεοπτικές άδειες, ή η φορολόγηση των πολιτών με αποτέλεσμα πολλές φορές η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα ενημέρωσης να είναι αμήχανη και υποτονική.

Η αποψινή συνάντηση λοιπόν θα είναι και μία μορφή ψυχοθεραπείας προς τους βουλευτές που σε ορισμένες περιπτώσεις αισθάνονται μόνοι και θεωρούν ότι καλούνται να υπερασπιστούν πολιτικές για τις οποίες δεν τους έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις. Σημειωτέον πως ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζοντας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό επιθυμεί μέσα από τις συζητήσεις με τους νεώτερους βουλευτές να διακρίνει ποιοι ενδεχομένως από αυτούς θα μπορούσαν να καταλάβουν ένα κυβερνητικό πόστο.

Εν όψει συνεδρίου πραγματοποιούνται πολλές κομματικές εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να προθερμάνουν το κλίμα. Για παράδειγμα χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε μία από αυτές τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά και ότι θα εξαντλήσει την θητεία της για να διεκδικήσει το 2019 την τετραετία για την διαμόρφωση της νέας μεταμνημονιακής Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ