ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για την κατοχύρωση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας

Νομοσχέδιο για την κατοχύρωση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Στη Βουλή πρόκειται να κατατεθεί σύντομα το σχέδιο νόμου που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, για την καθιέρωση και διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών, με την κατοχύρωση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.

Αυτό έκανε γνωστό την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης με αυτό το σχέδιο νόμου είναι να σταματήσει η οικονομική επιβάρυνση των μαθητών και των οικογενειών τους για να πιστοποιηθεί το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους.

Η ανακοίνωση για την κατοχύρωση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας έγινε με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελλή, σχετικά με τα ξενόγλωσσα βιβλία που είναι επί πληρωμή στα δημόσια λύκεια.

«Δεν είναι μόνο τα βιβλία των τάξεων του λυκείου που επιβαρύνουν οικονομικά τις οικογένειες, είναι και ο κύκλος της αναγνώρισης, της πιστοποίησης του επιπέδου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης που γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έξω από το δημόσιο σύστημα, που επιβαρύνει, δυστυχώς, με ακόμη μεγαλύτερα έξοδα τις ελληνικές οικογένειες», ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και ενημέρωσε: «Εμείς έχουμε προχωρήσει -και θα φέρουμε σύντομα, το επόμενο διάστημα, στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο- στην καθιέρωση και διεύρυνση του προγράμματος διδασκαλίας ξένων γλωσσών με την κατοχύρωση ενός κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έτσι ώστε, χωρίς να πληρώνουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, να πιστοποιείται το επίπεδο της γλωσσομάθειάς τους».

Για το ζήτημα των ξενόγλωσσων βιβλίων στα λύκεια, ο κ. Φίλης τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει έκδοση διδακτικών βιβλίων και για το λύκειο σημειώνοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μία συναλλαγή του κράτους με εκείνους που εμπορεύονται τα βιβλία.

«Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα, βιβλία και να τα δώσουμε στα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων θα προχωρήσουμε σύντομα. Επαναλαμβάνω, το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να πάει στους εμπόρους και να πει σας πληρώνω βιβλία για τα σχολεία», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ