ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερα άτομα στο «σκαμνί» για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή

Τέσσερα άτομα στο «σκαμνί» για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε δίκη θα παραπεμφθούν τέσσερα άτομα – μεταξύ αυτών και ο Μ. Καρχιμάκης – εάν το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών Αθηνών κάνει δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας – Σοφίας Βαΐτση.

Πιο συγκεκριμένα η δικαστικός εκτιμά πως τα τέσσερα αυτά άτομα έχουν εμπλοκή στην υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών, η οποία σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε, συνδέεται με το σχέδιο ΠΥΘΙΑ, το οποίο είχε να κάνει με τη φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ειδικότερα η κ. Βαΐτση προτείνει να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην πράκτορας των ΗΠΑ, William Basil, με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας (κακούργημα), δύο πρώην υπάλληλοι της ΕΥΠ με την κατηγορία της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, για ηθική αυτουργία στην πράξη των δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως ο Μιχάλης Καρχιμάκης κατείχε με μη νόμιμο τρόπο απόρρητες αναφορές, που απευθύνονταν στον Κώστα Καραμανλή και τους αρμόδιους υπουργούς. Ωστόσο κατά την απολογία του ο κ. Καρχιμάκης είχε αρνηθεί κάτι τέτοιο.

Η υπόθεση των υποκλοπών

Η εισαγγελέας φαίνεται πως υιοθέτησε τα περισσότερα σημεία του πορίσματος του ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος ερευνά την υπόθεση από το 2012. Ο Δ. Φούκας ανέφερε πως από τον Αύγουστο του 2004 έως και τον Μάρτιο του 2005, ο William B. είχε επιχειρήσει να λάβει απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

«Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy.

Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William Basil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.», αναφέρει ο ανακριτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ