ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυγάς Παππά με Βορίδη και Βενιζέλο

Καυγάς Παππά με Βορίδη και Βενιζέλο
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε κλίμα έντασης και με ανταλλαγή φαρμακερών σχολίων και βολών για εξυπηρέτηση συμφερόντων, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών, στην οποία είχε κληθεί να καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Η ΝΔ που είχε προκαλέσει τη σημερινή συζήτηση μετά το πέρας της συνεδρίασης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει Προανακριτική Επιτροπή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του υπουργού Επικρατείας στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. «Αυτά όλα θα εξεταστούν τη χρονική στιγμή που πρέπει, αλλά προφανώς όταν ελέγχονται ποινικά οι υπό τον κ. Παππά και ο κ. Παππάς έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις τους, ξαναλέω ότι θα έρθει η στιγμή που αυτά θα κριθούν και θα αξιολογηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης.

Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του, χαρακτηρίζοντας «νίκη για τη δημοκρατία» τον διαγωνισμό, αφήνοντας αιχμές κατά ΜΜΕ. Αφορμή στάθηκε επισήμανση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία για τις καταγγελίες Κοντομηνά, με τον υπουργό Επικρατείας να τις αποδίδει στην αποτυχία του τηλεοπτικού σταθμού Alpha να εξασφαλίσει άδεια. Υποστήριξε ότι ο κ. Κοντομηνάς βρίσκεται πίσω από την ιστορία με τις περούκες και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι έχει κάνει επαφές με άλλους επιχειρηματίες. «Είναι λυπηρό να βλέπει κάνεις καναλάρχες να λένε κάτι και τα κόμματα να τρέχουν πίσω τους ασθμαίνοντας», ανέφερε.

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η πρώτη κόντρα ήταν με τον Μάκη Βορίδη από τη ΝΔ όταν ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι γίνεται ουρά συμφερόντων. «Βήχει ένας επιχειρηματίας και παθαίνει πνευμονία η ΝΔ», είπε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να απαντά: «Μιλάτε εσείς για συμφέροντα; Εσείς είστε με όνομα και επίθετο ο εκπρόσωπος συμφερόντων... Πήγατε να δώσετε μια άδεια χωρίς να πάρετε ένα ευρώ, ενώ ξεκινήσατε και νταραβέρια με τον Δημήτρη Κοντομηνά».

«Ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ισχυρίζεται τέρατα ή μπορεί να κάνει τέρατα. Να μεταμφιέζει δημοσιογράφο να με παρακολουθεί στην Νέα Υόρκη. Ακόμα και ο δημοσιογράφος μπορεί να μην έχει την ευθύνη και να έλαβε την εντολή να κάνει αυτό το τερατούργημα», είπε ο Νίκος Παππάς, που αναφερόμενος στο προ του διαγωνισμού ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είπε ότι «επρόκειτο για ραδιοπειρατεία καναλαρχών που τώρα έσπασε».

Ύψωσε ασπίδα προστασίας στα μέλη της επιτροπής και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε σχέση και να είχε η κυβέρνηση με κάποιον από τους υποψήφιους καναλάρχες, δεν θα μπορούσαν να καμφθούν οι όροι του διαγωνισμού.

Δεύτερη άγρια κόντρα ήταν αυτή ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έκανε λόγο για μείζον θέμα θεσμών από τη στάση του πρωθυπουργού απέναντι στη Δικαιοσύνη. Αντιπαράθεση υπήρξε κι όταν ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη στάση του τότε ΣΥΝ σε αυτό που αποκαλείται «βρώμικο ‘89».

Ν. Παππάς- Ήμουν τότε 13 ετών, αναλαμβάνω την ευθύνη

Ευ. Βενιζέλος - Η δρακογενιά έχει συνέχεια...

Ν. Παππάς- Έχει κάνει και λάθη αυτή η παράταξη, αλλά όχι λάθη συστηματικά. Οι κυβερνήσεις που εσείς συμπράξατε για το 25% του ΑΕΠ. Αυτούς τους χαρακτηρισμούς να τους χρησιμοποιείτε με μέτρο. Η πορεία της ύφεσης έχει ανατραπεί χωνέψτε το.

Ευ. Βενιζέλος - Τι λέτε; Έχετε προκαλέσει βλάβη στην οικονομία που θα πληρώνουν οι επόμενες γενιές.

Η άγρια κόντρα συνεχίστηκε όταν ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος έχουν υποστεί πόλεμο λάσπης.

Ν. Παππάς – Έχω δεχθεί τόση λάσπη

Ευ. Βενιζέλος - Εσείς είστε ο εργολάβος της λάσπης

Ν. Παππάς - Εγώ τον τελευταίο καιρό έχω απομακρύνει τα παιδιά μου από την τηλεόραση.

Ευ. Βενιζέλος - Είστε καλός πατέρας. Για τα δικά μας παιδιά τόσα χρόνια;

Ν. Παππάς- Δεν είχα τηλεόραση.

Ευ. Βενιζέλος- Μιλάτε για δολοφονίες χαρακτήρων εσείς που έχετε δολοφονήσει τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων και τον πολιτικό πολιτισμό.

Τ. Χριστοδουλοπούλου - Έχετε υπερβεί τα όρια. Υπάρχουν ψυχικές ανάγκες, το καταλαβαίνω, αλλά υπάρχουν και όρια.

Ο Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε πάντως, ότι ο Καλογρίτσας πήρε δημόσια έργα μετά τον διαγωνισμό για τις άδειες και επέμεινε ότι είχε προσκομίσει στην επιτροπή διαγωνισμού στοιχεία που κάλυπταν επαρκώς το ποσό για να πάρει την άδεια.

Για βίαιη «απαλλοτρίωση» των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ από την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι με τον υπουργό Επικρατείας να απαντά ότι το ζήτημα της σύνθεσης του ΕΣΡ απασχόλησε τόσο την Διάσκεψη των Προέδρων όσο και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Επιφυλάχθηκε δε, να καταθέσει γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι η διαρκής παράταση της θητείας των μελών του ΕΣΡ είναι παράνομη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ