ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Παυλόπουλος: Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΖΩΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και δεν θα μείνει αναπάντητη από Ελλάδα και Ευρώπη, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Λήμνου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος παρευρέθηκε στο νησί για τις εορταστικές εκδηλώσεις επ΄ ευκαιρία της 104ης επετείου Απελευθέρωσής του κατέστησε, σαφές προς την Τουρκία ότι «οιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης αφενός συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η οποία την εκθέτει ανεπανόρθωτα ως μέλος της Διεθνούς Κοινότητας. Και, αφετέρου, αποτελεί απροκάλυπτη επιβουλή κατά των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γι’ αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή ούτε, φυσικά, θα μείνει αναπάντητη».

Επίσης ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι έχει συναίσθηση ότι το νησί λόγω και της τεράστιας σημασίας γεωγραφικής της θέσης, συνιστά καθοριστικό μέγεθος της Ελληνικής Επικράτειας αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο που ορίζει ότι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως απ’ αυτά- τα σύνορα της Ελλάδας προσδιορίζουν και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ