ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκ. Χαρδούβελης: «Η τακτική Βαρουφάκη έχει κοστίσει στη χώρα τα περί 40 δισ. ευρώ»

Γκ. Χαρδούβελης: «Η τακτική Βαρουφάκη έχει κοστίσει στη χώρα τα περί 40 δισ. ευρώ»
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μετά τον Γιάννη Στουρνάρα και ο Γκίκας Χαρδούβελης επιτίθεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τους χειρισμούς του όσο βρισκόταν στην κυβέρνηση και για το γεγονός πως παρουσιάστηκε στην ΕΚΤ ως εκπρόσωπος μιας χρεοκοπημένης χώρας.

«Δεν μπορεί ένας υπουργός οποιασδήποτε χώρας να έρχεται και να λέει στην ΕΚΤ ότι έχει δανείσει χρήμα στις τράπεζες της χώρας του, αλλά επειδή αυτή χρεοκοπεί, δεν πρόκειται να πληρώσει. Η ΕΚΤ ήταν επόμενο να αντιδράσει, όπως και αντέδρασε», σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής της Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, μιλώντας στον "Αθήνα 9,84".

Όπως είπε ο ίδιος, «η τακτική Βαρουφάκη έχει κοστίσει στη χώρα τα περί 40 δισ. ευρώ» και επεσήμανε: «Αν το σκεφθεί κανείς, ένα άμεσο, εμφανές και προφανές κόστος, αφορά στην απώλεια της μετοχικής αξίας του Δημοσίου στις τράπεζες, περίπου 25 δισ. λόγω της ανακεφαλαιοποίησης».

«Ο κ. Στουρνάρας απηχούσε την άποψη της ΕΚΤ η οποία είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί να δώσει δανεικά σε μια πτωχευμένη χώρα. Για να δώσει χρήμα ζητάει collaterals δηλαδή εγγυήσεις», τόνισε ακόμα ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε:

«Καταφέραμε και ξανα-ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες και βάλαμε ξανά λεφτά των φορολογουμένων, όχι όσα περιμέναμε, 5 με 6 δισ. και χάσαμε όσα λεφτά είχαμε βάλει προηγουμένως. Αν δει κανείς και το μειωμένο ΑΕΠ θα συνειδητοποιούσαμε ότι οι απώλειες για κάθε πολίτη είναι της τάξης των 2 χιλιάδων ευρώ, ετησίως».

Ο κ. Χαρδούβελης αναφερόμενος στη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, εκτίμησε ότι «Θα πρέπει να αναμένουμε έως τον Δεκέμβριο. Γενικά είμαστε σε μια φάση που ό,τι και να κάνουμε είναι δύσκολο, δεν μπορούμε να το επισπεύσουμε. Αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, πείθοντας για τη σοβαρότητά μας το ΔΝΤ και την ΕΕ. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να κλείσει το θέμα τον Νοέμβριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ