Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη - Τι απαγορεύεται και ποιές οι ποινές
Ανανεώθηκε:
Κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (20/10), η τροπολογία της κυβέρνησης για τον Άγνωστο Στρατιώτη η οποία συνεχίζει να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Η τροπολογία κατατέθηκε εμβόλιμα στο νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και θα συζητηθεί αύριο, Τρίτη, όπου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός.
Με βάση την τροπολογία η ευθύνη για την προστασία του Μνημείου παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο καθαρισμός και η συντήρησή του περνά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τροπολογία, στον χώρο μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, επί Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, έναντι της Πλατείας Συντάγματος, για την διαφύλαξη της ακεραιότητας και κατά προορισμό της χρήσης του Μνημείου, απαγορεύονται από την έναρξη ισχύος του παρόντος:
- Η χρήση, κατάληψη επιφάνειας του χώρου για οποιονδήποτε σκοπό, πέραν της επίσκεψης του Μνημείου και ανάδειξης της σημασίας του.
- Οποιαδήποτε αλλοίωση του χώρου.
- Οποιαδήποτε πραγματοποίηση οποιασδήποτε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης υπό την έννοια της περίπτωσης 1 του άρθρου 2 του ν. 4703/2020 (Α’ 131), συμπεριλαμβανομένων και αυθόρμητης και έκτακτης υπαίθριας δημόσιας συνάθροισης υπό την έννοια των περ. 4 και 5 του ανωτέρω άρθρου 2.
Όσοι παραβιάζουν τις απαγορεύσεις, θα τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή, εφόσον δεν τιμωρούνται βαρύτερα από άλλη διάταξη.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για συντήρηση, φροντίδα και ανάδειξη του Μνημείου και του χώρου, είτε με ίδια μέσα, είτε μέσω ανάθεσης σχετικών συμβάσεων.
Για την τήρηση της δημόσιας τάξης, συμπεριλαμβανόμενης των παραβιάσεων που αναφέρονται παραπάνω, αρμόδια είναι η Ελληνική Αστυνομία.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τροπολογία.
«Ο στόχος δεν είναι διχαστικός. Ο στόχος είναι ο σεβασμός. Η κατοχύρωση του σεβασμού σε ένα ιερό μνημείο και η εφαρμογή του νόμου δεν είναι αλά καρτ», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μ. Χρυσοχοϊδης: «Στην Ακρόπολη δεν στήνουμε τσαντίρια. Οφείλουμε σεβασμό στα ιερά και στα κοινά...»
Συγκέντρωση για τον Άγνωστο Στρατιώτη - Συγγενείς θυμάτων έγραψαν ξανά τα ονόματα έξω από τη Βουλή
Η ιστορία του Άγνωστου Στρατιώτη: Πότε κατασκευάστηκε, για ποιους και γιατί επιλέχθηκε το σημείο
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας μετά το «Athens Santa Run 2025»
12:05
Συνελήφθησαν οι δράστες ένοπλης ληστείας στην Κηφισιά: Τα βίντεο που οδήγησαν στην ταυτοποίηση
12:01
«Δεν προετοιμάζεται» συνάντηση Αμερικανών, Ρώσων και Ουκρανών απεσταλμένων, λέει η Μόσχα
11:53
Τα deepfakes δημιουργούν… πονοκεφάλους και στην Ελλάδα
11:42