ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τ. Αλεξιάδης: Υπάρχει τρομερή προπαγάνδα για το θέμα πλειστηριασμών

Τ. Αλεξιάδης: Υπάρχει τρομερή προπαγάνδα για το θέμα πλειστηριασμών

Σχολιάζοντας το θέμα των πλειστηριασμών που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, δήλωσε πως «υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση και προπαγάνδα για το θέμα».

«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με όσα ακούν και διαβάζουν» είπε ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» και συμπλήρωσε πως «είναι μεγάλη αντίφαση επίσης στα ΜΜΕ να μας κατηγορούν παγίως ότι δεν κάνουμε τίποτε για τα 90 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τώρα να έχουν πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ για την πρώτη κατοικία, είναι μεγάλη η υποκρισία ορισμένων».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη το νέο πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση θα φροντίζει να μην βγουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες, για οφειλές έως και 300.000 ευρώ. Πάνω από το αυτό το ποσό θα ενεργοποιούνται οι πλειστηριασμοί.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνονται κινητοποιήσεις για ιδιοκτήτες που έχουν 4-5 ακίνητα και οι οφειλές τους προς το Δημόσιο φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ» τόνισε ο υπουργός.

Ακόμη συμπλήρωσε πως «εάν θέλουν κάποιοι να προστατεύουν τους μεγαλοοφειλέτες, για οφειλές που προήλθαν από φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο, να μας το πουν. Ο φανατισμός δεν τους αφήνει να δουν την πραγματικότητα».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως μέσα σε αυτά «τα υπέρογκα χρέη, υπάρχει ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί και έχει κλαπεί από το Δημόσιο, υπάρχει φόρος μισθωτών υπηρεσιών που έχει παρακρατηθεί και δεν έχει αποδοθεί, υπάρχουν εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία. Αν θέλουν κάποιοι, στις κινηματικές δράσεις, να αθροίσουν και αυτούς εδώ, μάλλον έχουμε χάσει τη μπάλα με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων».

Ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε πως το υπουργείο δεν προχωρά σε πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών για οφειλές προς το ίδιο.

Ωστόσο, όταν αυτές οι διαδικασίες ενεργοποιούνται από άλλο φορέα ή Τράπεζα, η Εφορία πρέπει αναγκαστικά να ακολουθήσει, γιατί αλλιώς νομικά χάνει δικαιώματα σε κάθε τέτοια υπόθεση.

«Δεν μιλάμε για 15.000 ευρώ ή 50.000 ευρώ, μιλάμε για 1,5 εκατ. ευρώ» είπε και διερωτήθηκε: «Ας είμαστε ειλικρινείς, προστατεύουμε μεγαλοοφειλέτες για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο, ή όχι;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ