ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο απόηχος των αποκαλύψεων για τη δραχμή made in Russia – Τι λένε πρώην και νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο απόηχος των αποκαλύψεων για τη δραχμή made in Russia – Τι λένε πρώην και νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
REUTERS/Sergei Chirikov/Pool (φωτογραφία αρχείου)

Φωτιά έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για τον διάλογο του Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας να τυπώσει δραχμές καθώς δεν υπάρχει στην χώρα μας νομισματοκοπείο.

Όπως εξήγησε στο News 247, ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα μπορούσε να ζητήσει κάτι τέτοιο από την Ρωσία και αυτό διότι δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές σχέσεις με την Ρωσία.

«Από όσο γνωρίζω, όσα ακούγονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις για τον Πούτιν και τον Ολάντ, τι κάνουν μεταξύ τους και πως συνεννοούνται, αλλά αυτό το θέμα δεν υπάρχει. Ποτέ δεν υπήρξε. Ποτέ δεν ζητήσαμε το παραμικρό. Ποτέ» αναφέρει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχαν τέτοιες σχέσεις με τη Ρωσία που να έφταναν σε τέτοιο σημείο, ώστε να τους ζητάγαμε να μας κόψουν χρήματα. Είναι πολύ προχωρημένα όλα αυτά τα σενάρια και μην ξεχνάτε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Άλλωστε, εμείς στρίψαμε το καράβι πολύ γρήγορα προς το μνημόνιο».

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν οι αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλου, για την τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ-Πούτιν, ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν συζητήσεις για έξοδο από την Ευρωζώνη.

«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, εκείνης της περιόδου έβαζε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε έξοδο από την Ευρώπη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο Σάκης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι «όταν μας πίεζαν πολύ σκληρά είχε αναπτυχθεί φιλολογία στο έσχατο της σύγκρουσης αν θα έπρεπε να αναζητήσουμε και άλλες λύσεις».

«Όλες αυτές οι σκέψεις, οι προτάσεις, τα ενδεχόμενα κουβεντιάζονταν στο επίπεδο του ηγετικού μας επιτελείου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας της Κεντρικής μας Επιτροπής» συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε ότι «τελικά καταλήξαμε στην επιλογή παραμονής στην ευρωζώνη».

«Δεν είχαμε ποτέ σχέδιο να βγούμε εκτός ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε αποσάθρωση, αλλά επανίδρυση της Ευρώπης» υποστήριξε ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό.

Στο ίδιο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα ο οποίος τόνισε: «δεν ήταν γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ να φύγουμε από το ευρώ, αλλά να παλέψουμε εντός του κοινού νομίσματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ