ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τίποτα δεν θυμίζει την πρώτη ημέρα

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τίποτα δεν θυμίζει την πρώτη ημέρα
Μετά το μεσημέρι άρχισε η προσέλευση του κόσμου στις εγκαταστάσεις όπου συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Σε υποτονικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με το κλίμα να μην θυμίζει σε τίποτα την πανηγυρική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο μία μέρα νωρίτερα, όταν απευθύνθηκε στους συνέδρους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτηριστικό του μειωμένου ενδιαφέροντος, είναι το γεγονός ότι ο χώρος του σταδίου ήταν σχεδόν άδειος όταν ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας στις 10 το πρωί, με την πλατεία να αρχίζει να γεμίζει με συνέδρους μετά τις 13:00 το μεσημέρι, δημιουργώντας ελπίδες ότι το απόγευμα το ενδιαφέρον θα είναι μεγαλύτερο.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι από τις εργασίες απουσίαζαν ακόμη και κάποιοι από τους προσκεκλημένους ομιλητές του Συνεδρίου.

IMG 8442

Πηγή: CNN Greece

Τα βλέμματα εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει η αυριανή ημέρα, οπότε και είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης.

IMG 8443

Πηγή: CNN Greece

Προς το παρόν, οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται με τοποθετήσεις συνέδρων, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν προσωπικότητες της Αριστεράς από άλλες χώρες, όπως ο Γκρέγκορ Γκίζι, ηγετικό στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς και ο Μουνάματ Χατ από το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας, ενώ Ευρωβουλευτές της Αριστεράς έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης και συμπόρευσης για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

IMG 8444

Πηγή: CNN Greece

Γ. Μπουρνούς: Χρέος του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιώσει ένα σχέδιο με πανευρωπαϊκό ορίζοντα

«Αν περιοριστούμε στην διαχείριση της κρίσης, αυτή θα μετατραπεί σε κρίση διαχείρισης» υπογράμμισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μπουρνούς, ο οποίος τόνισε ότι «δεν ταιριάζει στον χώρο αυτό να αποδεχθεί την ατσάλινη νομοτέλεια του νεοφιλελευθερισμού».

Πρόσθεσε ακόμη πως διαψεύσθηκε η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ και του μεγαλειώδους 61%, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χρέος να δικαιώσει, όχι απλά και αφηρημένα ένα σχέδιο, αλλά ένα σχέδιο με πανευρωπαϊκό ορίζοντα.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της οικοδόμησης κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών και τόνισε ότι δεν θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς νεκρανασταίνοντας τα ορφανά του εκσυγχρονισμού.

IMG 8445

Πηγή: CNN Greece

Αναφέρθηκε στους Ευρωπαίους Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες παρατηρώντας ότι πρέπει να απαντήσουν στο δίλημμα της ΠΑΣΟΚοποίησης ή του δρόμου της Σλοβακίας, όπου η Σοσιαλδημοκρατία συνεργάζεται με ακροδεξιούς από την μια ή του δρόμου της Σοσιαλδημοκρατίας της Πορτογαλίας και της Μ. Βρετανίας.

Έθιξε ακόμα το ζήτημα των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας και της μισθοδοσίας του κλήρου, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει άμεση αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Με αφορμή την παρουσία στο συνέδριο αντιπροσωπείας του HDP, αναφέρθηκε στους αγώνες του τουρκικού λαού τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να φοβηθούμε την Μέρκελ και τον Μοσχοβισί».

IMG 8446

Πηγή: CNN Greece

Γ. Μπαλάφας: Ορισμένα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί γρηγορότερα

Στα όσα διαδραματίστηκαν από τον Ιανουάριο του 2015 ως σήμερα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, επισημαίνοντας πως υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, ενώ, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, είπε ότι ορισμένα μέτρα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί γρηγορότερα.

Σημείωσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει κόμμα που κυβερνά, ελέγχει και στηρίζει την κοινωνία.

Γ. Θεωνάς: Να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και την κατώτατη σύνταξη στα 620 ευρώ, τόνισε στην ομιλία του στις εργασίες του 2ου Συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος, ο βουλευτής Γιάννης Θεωνάς, σημειώνοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί και η αγορά. «Τόσο το ύψος του κατώτατου μισθού, όσο και εκείνο της κατώτατης σύνταξης απορρέουν από την Γενική Συλλογική Σύμβαση του 2001 που πρέπει να επαναφέρουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

IMG 8447

Πηγή: CNN Greece

Αναφερόμενος στην οργανωτική αναδιάρθρωση του κόμματος, είπε ότι απαιτείται να αποκτήσει όργανα και σώματα σε επίπεδο Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί προτείνεται η δημιουργία Περιφερειακών και Νομαρχιακών Συνδιασκέψεων.

IMG 8448

Πηγή: CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ