ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Φίλης: Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η ιεραρχία διεκδικεί να εισβάλλει στην πολιτική

Ν.Φίλης: Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η ιεραρχία διεκδικεί να εισβάλλει στην πολιτική
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Για την πρόσφατη κόντρα Κυβέρνησης – Εκκλησίας, με αφορμή το θέμα των Θρησκευτικών, μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μία από τις εκκρεμότητες είναι και η σχέση Πολιτείας-Εκκλησίας. Υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων και χωρισμού, που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση. Ένα από αυτά είναι η διαχρονική επιδίωξη της εκκλησιαστικής διοίκησης να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Η πρόσφατη αιφνίδια ανάφλεξη για το θέμα των θρησκευτικών (που για μας, όπως είδατε, δεν αποτέλεσε αφορμή για μια μετωπική σύγκρουση της Πολιτείας με την Εκκλησία), ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους ότι η ιεραρχία διεκδικεί να θέσει όρους, εισβάλλοντας και πάλι στην πολιτική, πρόσθεσε.

«Ορισμένοι πολίτες καλόπιστα διερωτώνται: έχουμε τόσα προβλήματα, μήπως είναι εκ του περισσού όλη αυτή η αντιπαλότητα με την εκκλησία; Τονίζω δεν πρόκειται για αντιπαλότητα εκ μέρους μας αλλά για υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημοκρατικού σχολείου. Και σημειώνουμε ότι από την κρίση δεν θα βγούμε επιστρέφοντας στους αναχρονισμούς και τις χρεωκοπημένες αξίες του παρελθόντος. Κανείς δεν είναι έξω από την κρίση. Κανείς δεν είναι αναμάρτητος» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Παιδείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ