ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ για τα κομματικά δάνεια

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ για τα κομματικά δάνεια
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αγωγή κατά της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, με φόντο αρρύθμιστα δάνεια του κόμματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του, για επιβεβαίωση της διαπλοκής μεταξύ του πολιτικού και του τραπεζικού συστήματος.

Με την αγωγή, που επιδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Τράπεζα Πειραιώς ζητά ολόκληρο το ποσό του δανείου ύψους 131 εκατ. ευρώ (160 με τις προσαυξήσεις) , όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Αγορά, το Σάββατο, επισημαίνοντας πως το ίδιο αναμένεται να γίνει και με το ΠΑΣΟΚ, που επίσης έχει δάνεια τα οποία εδώ και καιρό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή συνεχίζονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το θέμα με τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, όπου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλος, αποκάλυψε ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει καταγγείλει τα δάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ.

Η ΝΔ εξυπηρετούσε πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις ως το 2010, οπότε και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και η αύξηση των εξόδων του κόμματος έκαναν αδύνατη την εξυπηρέτηση του δανείου στην Τράπεζα Πειραιώς. Έτσι η Τράπεζα επέλεξε την λύση της αγωγής, η οποία δίνει περιθώριο 100 ημερών στη ΝΔ για την προσκόμιση όλων των εγγράφων που στοιχειοθετούν τη θέση της και άλλες 100 ημέρες στον δικαστή για να εκδώσει απόφαση.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως επιβεβαιώνεται πλήρως η διαπλοκή μεταξύ του πολιτικού και του τραπεζικού συστήματος και η κοινωνική καταστροφή που αυτή επέφερε.

«Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τράπεζα Πειραιώς ζητά ολόκληρο το ποσό του δανείου από το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο ανέρχεται στα 160 εκατομμύρια ευρώ με τις προσαυξήσεις. Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει πλήρως τις αιτιάσεις περί εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του κόμματος του, στις οποίες προέβη ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη συζήτηση για τη διαπλοκή και τη διαφθορά στη Βουλή, και τον εκθέτει ανεπανόρθωτα», τονίζεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει:

«Σε μια περίοδο που το ανακεφαλαιοποιημένο από τους πολίτες τραπεζικό σύστημα κρατούσε κλειστές τις ροές χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δανείζονταν αστρονομικά ποσά με... αέρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να δώσει εξηγήσεις σε όλους τους πολίτες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ