ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ενδοσκόπησης συνέχεια (video)

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Ενδοσκόπησης συνέχεια (video)
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παρουσία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με τα βλέμματα να στρέφονται στις ομιλίες μελών της κυβέρνησης και βουλευτών, αλλά και την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου να κλέβει την παράσταση.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να υπεκφύγουμε με νέα ψευτοδιλήμματα, φτιάχνουμε μια νέα Αριστερά, μακριά από διαπιστώσεις, μακριά από εύκολες λύσεις, μακριά από ιδεολογικές καθαρότητες, λερώνουμε τα χέρια, κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος», επισήμανε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου στην ομιλία της, στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε «ιδρυτικό».

2613172

Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στο κλίμα από τις ομιλίες των συνέδρων κι έκανε σύγκριση ανάμεσα στο βράδυ της Πέμπτης, που υπήρξε υπερηφάνεια και συγκίνηση και στο βράδυ της Παρασκευής, που, όπως είπε, υπήρξε θυμός και παρατήρησε:

«Επειδή ακριβώς δεν είναι η ελπίδα πια, είναι οι ζωές των ανασφάλιστων, είναι οι ζωές των μεταναστών που είναι πάνω μας, δεν έχουμε το περιθώριο να βάζουμε ψευτοδιλήμματα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να ακούγονται ερινύες και ψευτοδιλήμματα από τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Κανείς δεν αναρωτήθηκε: Με το κόμμα τι θα κάνουμε; Θα κάνουμε επιτροπή δεοντολογίας; Θα δίνουν, επιτέλους, τα λεφτά τους οι βουλευτές; Θα είναι έτοιμοι οι υπουργοί να παραιτηθούν γιατί θα χρειαστεί να πάνε σε άλλο μετερίζι;»

Στο περιθώριο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης παραχώρησε συνέντευξη στο CNN Greece και τη δημοσιογράφο, Βούλα Κεχαγιά, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια κεντρική πολιτική επιτροπή, ενώ αναφερόμενος στην πορεία της χώρας τόνισε πως θα είναι αποτυχία εάν υπάρξει και νέο πρόγραμμα.

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και μέλη των Podemos, με την υπεύθυνη πολιτικής δράσης Μάργκα Φερέ να μιλά στην κάμερα του CNN Greece και τον Κώστα Πλιάκο, σημειώνοντας πως «δεχτήκαμε με θλίψη τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ». Η ίδια προβλέπει νέες εκλογές εντός του ερχόμενου έτους στην Ισπανία και κυβέρνηση από τους Podemos.

Γ. Σταθάκης: Πετύχαμε βιώσιμη συμφωνία

«Δεν παραλάβαμε ετοιμοπαράδοτο μνημόνιο, αλλά πετύχαμε συμφωνία βιώσιμη με πάρα πολλά στοιχεία διαφορετικά από τα μνημόνιο, όπως η προοδευτική φορολογία, η προστασία της πρώτης κατοικίας, μια άλλη πολιτική στην ενέργεια, αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα κ.α.», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

2613133

Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Υποσχεθήκαμε τομές και ήρθαμε για ένα μεγάλο εγχείρημα που ξεπερνάει τα όρια της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

«Στις δεδομένες συνθήκες κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού, λέμε ότι υπάρχει χώρος για μια οικονομική στρατηγική που θα υπερασπίζεται την εργασία, θα αναβαθμίζει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς με σεβασμό στο περιβάλλον, υπάρχει χώρος για κοινωνικό κράτος με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και, τρίτον, θα διευρύνονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες σε μία κοινωνία με περισσότερη δημοκρατία. Αυτή είναι η στρατηγική μας, ή θα το κάνουμε ή θα βγούμε από το προσκήνιο. Αυτή η Αριστερά αξίζει τον κόπο».

Θεανώ Φωτίου: Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε

Στις «μάζες που κινητοποιήθηκαν αφού χτυπήθηκαν από την κρίση και μας έφεραν στην εξουσία», αναφέρθηκε η Θεανώ Φωτίου στην ομιλία της από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «αυτούς εκφράζουμε».

2613043

Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Δεν θέλουμε την κοινωνία στον καναπέ να την τρομοκρατούν τα μίντια. Θέλουμε τις κινητοποιήσεις που θα έχουν και τη δική μας έμπνευση. Χωρίς το λαό πληροφορημένο και το λαό σε κίνηση εμείς χάνουμε. Έχουμε ένα κόμμα σε κυβέρνηση και είναι καθήκον όλων μας να οργανώσουμε την αντιπληροφόρηση. Οι τάσεις που έχουν πλουραλιστικό χαρακτήρα πρέπει να συνθέτουν και όχι να προβάλλουν προσωπικές απόψεις. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Α. Χαρίτσης: Οι εύκολες λύσεις μας τελείωσαν

«Μετά τη διάψευση της θεωρίας της αριστερής παρένθεσης το παλιό καθεστώς παίζει τα ρέστα του. Για την κυβέρνηση της αριστεράς δεν μπορεί να αρκεί να είμαστε λίγο καλύτεροι από αυτούς που ο λαός αποδοκίμασε τρεις φορές το 2015» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ.

Σημείωσε ότι «πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουμε ότι είμαστε διαφορετικοί σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο περιεχόμενο της πολιτικής όσο και στη λειτουργία της διακυβέρνησης και την οργάνωση και λειτουργία του κόμματος». Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι είναι σαφές σε όλους μας πως οι εύκολες λύσεις μας τελείωσαν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να πηγαίνεις με αυτόματο πιλότο όταν έχεις να διασχίσεις αχαρτογράφητα νερά και πως πρέπει πάντα η πυξίδα μας να δείχνει προς την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και των λαϊκών τάξεων».

«Όλοι αποδεχόμαστε ότι το πρόγραμμα που καλούμαστε να απλοποιήσουμε αποτελεί το αποτέλεσμα ενός επώδυνου συμβιβασμού που απέχει πολύ από τα δικά μας οράματα» είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να το υλοποιήσει για να προχωρήσει το θέμα του χρέους και της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα σημάνει και την οριστική έξοδο της οικονομίας από την 6ετή ύφεση, όπως τόνισε.

Α. Ξανθός: Τελειώνει η περίοδος της αβεβαιότητας

«Ο πόλεμος μαίνεται και έχει πάρει στοιχεία μιας ολοκληρωτική επίθεσης εναντίον μας. Στο κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας που επικρατεί είναι πιο εύκολη η πολιτική χειραγώγηση. Δεν αρκεί να τονίζουμε τη φαυλότητα του αντιπάλου, πρέπει να είμαστε τεκμηριωμένοι και αποφασισμένοι και να προχωρήσουμε βήματα μετρήσιμης παρέμβασης σε θύλακες ανομίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός παίρνοντας τον λόγο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θέλουμε ασφάλεια για το σήμερα και το αύριο, ότι τελειώνει η περίοδος της αβεβαιότητας και κλείνει ο κύκλος της έλλειψης κανονικότητας. Το πολιτικό σχέδιο της συνειδητής εγκατάλειψης της δημόσιας έχει τελειώσει, η φιλολογία περί κατάρρευσης εξυπηρετεί μόνο χυδαίους πολιτικούς σκοπούς. Οι πολίτες έχουν πάρει το σήμα ότι υπάρχει αλλαγή πορείας στη σωστή κατεύθυνση. Κλείσαμε οριστικά τη βαρβαρότητα της υγειονομικής φτώχειας, του αποκλεισμού των ανασφάλιστων ανθρώπων από το δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό είναι αριστερή πολιτική και νιώθουμε περήφανοι. Θέλουμε ένα νέο, ανασυγκροτημένο σύστημα υγείας με επίκεντρο την πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Π. Πολάκης: Έχουμε πόλεμο

2613113

Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Έχουμε πόλεμο και τον πόλεμο αυτό πρέπει να τον σηκώσουμε. Αλλάζουμε την πραγματικότητα που ζούμε. Δεν πρόκειται ένα σύστημα ριζωμένο 70 χρόνια να σου πει ορίστε περάστε, θα σε πυροβολούν», τόνισε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε:. «Ο μέγας Ναπολέων έλεγε ότι καταστρέφεις καλύτερα αυτό που ξέρεις να αντικαταστήσεις: Τι θα βάλουμε στη θέση αυτή της σαπίλας; Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν και αυτούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβερνητική εξουσία γιατί έσπασε το κοινωνικό συμβόλαιο εξαγοράς της ελληνικής κοινωνίας εδώ και 40 χρόνων και γιατί είπε με τον Αλέξη, "πάμε να κυβερνήσουμε". Σήμερα σώζεται ο κόσμος στα νοσοκομεία, δεν πεθαίνει όπως λένε. Κάνουμε πολλά στον τομέα της υγείας».

Σία Αναγνωστοπούλου: Η διαφύλαξη του άρθρου 16 η μητέρα των μαχών για μας

Θέμα Δημοκρατίας και ταξικής πάλης αυτό που γίνεται στην Παιδεία, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε πως η διάβρωση της Δημοκρατίας περνάει από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και η υπόταξη της ελληνικής δημοκρατίας. Η διαφύλαξη του άρθρου 16 είναι η μητέρα των μαχών για μας γιατί έχει ταξικότητα και εθνική και διεθνική. Τα μεταπτυχιακά επίσης είναι η μητέρα των μαχών για μάς το ότι τα κρατήσαμε όρθια και την έρευνα είναι άλλο ένα θέμα ισότητας.

Β. Αποστόλου: Να κάνουμε έναν απολογισμό της διακυβέρνησης

Να μην ξεχνάμε ότι θα κριθούμε και από την καθημερινότητα, της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, παραλάβαμε τεράστια κακοδιαχείριση και βάλαμε κάποια τάξη, είπε ο Β. Αποστόλου από το βήμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Για πρώτη φορά, το 2015 δεν είχαμε πρόστιμο και το 2016 θα φτάσουμε σε πληρωμές ρεκόρ, πάνω από 4 δισ, ευρώ στον αγροτικό χώρο. Αναμορφώσαμε το σχέδιο για την επόμενη τετραετία και έχουμε διαθέσιμους επενδυτικούς χώρους πάνω από 6 δισ. ευρώ ενώ το σχέδιο που είχαν εκπονήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχε κριθεί ως «απαράδεκτο».

Γ. Μουζάλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε καλά το προσφυγικό

«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Σε αυτή τη φάση δεν βρεθήκαμε τυχαία. Βρεθήκαμε γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ενεπλάκη ενεργά, με όλα τα λάθη που έχουμε κάνει, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ιάσονας Σχινάς Παπαδόπουλος : Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να γυρίσει ο χρόνος ανάποδα

Βιώσαμε συγκρούσεις που ξεπερνούσαν την κομματική μας συγκρότηση. Βιώνουμε μια συνθήκη που τη στιγμή που ο παλιός κόσμος που καταρρέει επενδύει στο μίσος και την καταστροφή, ανέφερε στην ομιλία του ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Ο δικός μας κόσμος, της αλληλεγγύης ξέρει ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά, τίποτα δεν μας χαρίζεται. Καταφέραμε να δούμε την Αριστερά πρωταγωνιστή των εξελίξεων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον πόλεμο πρέπει να κερδίσουμε όχι όμως για εμάς αλλά για τον κόσμου που 6 χρόνια βιώνει τις συνθήκες της λιτότητας».

Στη διάρκεια της τρίτης ημέρας οι Σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην προσπάθεια της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει χρήματα για την ενίσχυση των δράσεών της.

20161015 153116

CNN Greece

20161015 153123

CNN Greece

20161015 153236

CNN Greece

Διαβάστε επίσης:

Μ. Φερέ – Podemos: Δεχτήκαμε με θλίψη τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ

Χαλαρός κι ευδιάθετος ο Α. Τσίπρας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (pics)

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιφυλάξεις Σκουρλέτη και η έκπληξη του Τσακαλώτου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ