ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεολόγος Καλαϊτζής: Από golden boy της ΝΔ στη φυλακή

Θεολόγος Καλαϊτζής: Από golden boy της ΝΔ στη φυλακή

Τα δις ισόβια που επιβλήθηκαν στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΠΑΞ (Δημοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Παλιάς Ξάνθης) και γνωστό πολιτικό παράγοντα της ΝΔ στην περιοχή, Θεολόγο Καλαϊτζή, προκάλεσαν σοκ στην κοινωνία της Ξάνθης.

Το άκουσμα της ποινής διαδέχεται ο προβληματισμός για την αμαρτωλή, όπως χαρακτηρίστηκε, επιχείρηση, σε μια περίοδο που τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής πολιτικών προσώπων με οικονομικά συμφέροντα κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο.

Το δικαστήριο δέχθηκε την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα χωρίς κανένα ελαφρυντικό και έκρινε ένοχο τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΑΠΑΞ για τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης ποσού, που σύμφωνα με τον έλεγχο των οικονομικών επιθεωρητών, αγγίζει το 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία.

Ήδη από το 2014 είχε ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα, όταν ο Θεολόγος Καλαϊτζής είχε κληθεί σε απολογία με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στην ΕΑΠΑΞ και από τον οποίο προέκυψε αρχικά τρύπα 860.000 ευρώ. Τότε, ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση ύψους 80.000 ευρώ, ενώ του απαγορεύτηκε και η έξοδος από την χώρα.

Ακολούθησε συμπληρωματικός έλεγχος για την ΕΑΠΑΞ από τον οποίο προέκυψε ότι το έλλειμμα στα οικονομικά της ήταν 1,4 εκατ. ευρώ. Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κλήθηκε εκ νέου σε απολογία τον Ιούλιο του 2015 και τελικώς αποφασίστηκε η προφυλάκισή του με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Η υπόθεση ΕΑΠΑΞ έχει πολλές σκοτεινές πλευρές και έχει χαρακτηριστεί ως «αμαρτωλή» ακόμα και από τον πρώην δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη, επί των ημερών του οποίου διορίστηκε εκεί ο Θεολόγος Καλαϊτζής ως διευθύνων σύμβουλος.

Επισήμως, είχε στόχο να δώσει μεγαλύτερη «ευελιξία» στο δήμο Ξάνθης προκειμένου να προσλαμβάνει προσωπικό και να διαχειρίζεται προγράμματα. Όμως, ο τρόπος λειτουργίας της έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από την αντιπολίτευση ως «άντρο διαφθοράς αδιαφάνειας και διαπλοκής» και «ως μηχανισμός που εξασφάλιζε τις πελατειακές σχέσεις για ψηφοθηρικούς λόγους τροφοδοτώντας πάντα το ίδιο κομματικό σύστημα».

Ο 54χρονος Θεολόγος Καλαϊτζής υπήρξε δικηγόρος του οποίου όμως αφαιρέθηκε πριν από κάποια χρόνια η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τον δικηγορικό σύλλογο Ξάνθης, όταν ενεπλάκη σε υπόθεση πλαστογραφίας.

Ο ίδιος υπήρξε από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη τη ΝΔ στην Ξάνθη. Υπήρξε μέλος της Ν.Δ. από το 1977, ήταν επίσης πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης και μάλιστα από το 2004 διετέλεσε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης και μέλος της Κεντρικής Επιτρολής της ΝΔ, ενώ το 2009 τάχθηκε στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη στη διάρκεια της εσωκομματικής εκλογής με αντίπαλο τότε τον Αντώνη Σαμαρά.

Από το 1987 μέχρι το 2010 εκλεγόταν συνεχώς δημοτικός σύμβουλος με τις παρατάξεις που στήριζε η Ν.Δ. στον δήμο Ξάνθης. Κατά την περίοδο 1987-1990 εξελέγη αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και το 2003-2004 ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Η εμπλοκή του με την ΕΠΑΞ και η τοποθέτησή του στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου υπήρξε και ο τελευταίος σταθμός της πολιτικής διαδρομής του Θεολόγου Καλαϊτζή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διάδοχος του Θεολόγου Καλαϊτζή στην δημοτική αυτή επιχείρηση του δήμου Ξάνθης, Αλέκος Κυριακίδης, όταν ήρθε και αυτός αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι παρέλαβε οικονομικό χάος.

«Όταν ανέλαβα την εταιρία, τον Ιούνιο του 2010, στα ταμεία υπήρχαν μόλις 65 ευρώ. Αμέσως ειδοποίησα τον δήμαρχο και ξεκίνησα έλεγχο», ανέφερε ο Αλέκος Κυριακίδης στο δικαστήριο, εξηγώντας πως από τον έλεγχο στις χρήσεις του 2005 έως και 2009 βρέθηκε λογιστική ζημία της τάξεως των 740.00 ευρώ. Τελικώς, του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης για χρέη της εταιρίας και αφέθηκε ελεύθερος.

Η ένσταση της πλευράς Καλαϊτζή στην ακροαματική διαδικασία αναφορικά με τα πορίσματα των ελεγκτών, έγκειται στο γεγονός ότι δεν βασίστηκαν σε αποδεικτικά στοιχεία επειδή το αρχείο της ΕΑΠΑΞ έχει καταστραφεί, χωρίς κανείς να γνωρίζει βέβαια μέχρι σήμερα πώς και γιατί καταστράφηκε, όπως και το γεγονός ότι ο δεύτερος λογιστικός έλεγχος των οικονομικών επιθεωρητών που ζήτησε ο ίδιος εκτόξευσε το έλλειμμα της ΕΑΠΑΞ από τις 860.000 ευρώ στα 1,4 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ