ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάτρης (Cognitera) στην Εξεταστική: «Βιομηχανία αρνάδων» και πλαστών εγγράφων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Κάτρης (Cognitera) στην Εξεταστική: «Βιομηχανία αρνάδων» και πλαστών εγγράφων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο αντιπρόεδρος της Cognitera Ιωάννης Κάτρης, στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 12 Νοεμβρίου 2025. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Πρακτικές εξαπάτησης» και «παραθυράκια» του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ για την διανομή των επιδοτήσεων στους αγρότες, που ωστόσο δεν οφείλονταν σε πολιτική παρέμβαση ή κομματικό δάκτυλο, αλλά σε θεσμικά κενά και ανοχή των αρμοδίων, οδήγησαν στην κατάσταση που παρατηρείται σήμερα.

Αυτό συνάγεται από την κατάθεση του αντιπροέδρου της Cognitera (μίας από τις δύο εταιρείες – τεχνικούς συμβούλους του ΟΠΕΚΕΠΕ) για το σκάνδαλο, Ιωάννη Κάτρη, ο οποίος τόνισε ότι όλα αυτά είναι που εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ενώ έδωσε στοιχεία για τους τρόπους που γινόταν η απάτη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της συμβούλου εταιρείας, υπήρχε η λεγόμενη «βιομηχανία των αρνάδων» –όπως καθιερώθηκε να αναφέρεται η ψευδής δήλωση πολλαπλάσιων ζώων από τα πραγματικά ώστε να εισπράττονται και οι ανάλογα μεγάλες ενισχύεις και η “βιομηχανία πλαστών εγγράφων” μετατροπής δημοσίων βοσκοτόπων σε ιδιωτικούς.

«Και με σφεντόνα να πολεμούσαν κάποιον, θα τον έβρισκαν»

Απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή, Μακάριου Λαζαρίδη, ο κ. Κάτρης ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έφερε την ευθύνη για την έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου, σχολιάζοντας με ειρωνικό τρόπο ότι «και με σφεντόνα να πολεμούσαν κάποιον, θα τον έβρισκαν».

Ακόμη, ο μάρτυρας έκανε λόγο για δίκαιη και αποτελεσματική μετάβαση του συστήματος δηλώσεων ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος, προσθέτοντας ωστόσο ότι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από συμφέροντα που δεν επιθυμούσαν αυτή την αλλαγή. «Οι πιέσεις ήταν λυσσαλέες και υπήρξε τρομακτική αντίδραση από ΚΥΔ και από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης», αποκάλυψε απαντώντας σε ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη, εισηγήτριας του ΠΑΣΟΚ .

Καταλήγοντας ο κ. Κάτρης, αποκάλυψε ότι έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνύσεις κατά στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία, όπως υποστήριξε, παρεμπόδισαν την πρόσβαση των ΚΥΔ στο πληροφοριακό σύστημα και επανέλαβε ότι η Cognitera λειτούργησε «νόμιμα και με διαφάνεια, με σκοπό να βάλει τάξη στο χρόνιο και θολό καθεστώς των αγροτικών επιδοτήσεων.

Πηγές ΝΔ για Κάτρη: Καμία εμπλοκή κομμάτων – Επιτήδειοι εκμεταλλεύθηκαν το κενό στο σύστημα

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας, ανέφεραν ότι ο κ. Κάτρης κατέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί «γαλάζιου σκανδάλου» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αναφέρουν ότι στην κατάθεσή του τόνισε ότι οι παράνομες πράξεις δεν οργανώθηκαν από κόμματα, εξηγώντας πως το κενό που υπήρχε στο σύστημα είτε από την ανοχή είτε από την αδιαφορία των υπευθύνων, λειτούργησε ως «κερκόπορτα» για επιτήδειους που το εκμεταλλεύθηκαν. Όπως είπε, «όλο αυτό ξεκίνησε από τα επιλέξιμα πρόβατα», όταν κτηνοτρόφοι δήλωναν πλασματικά γεννήσεις και αυξήσεις ζωικού κεφαλαίου, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, αφού μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούσε να διασταυρώσει τα στοιχεία.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι καθοριστική ήταν, σύμφωνα με τον μάρτυρα, η χρονική περίοδος 2017–2018, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν δόθηκαν δύο εσφαλμένες οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η πρώτη ήταν να διαγραφούν τα βοσκοτόπια της προηγούμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα πολλοί αιτούντες να δηλώσουν δημόσιους βοσκότοπους ως ιδιωτικούς μέσω του Ε9 και με καθαρό Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ).

Η δεύτερη, εξίσου λανθασμένη, ήταν ότι αντί να ζητηθούν πρόσθετα δικαιολογητικά, διαγράφονταν οι δημόσιοι βοσκότοποι και διατηρούνταν οι ιδιωτικοί που είχαν δηλωθεί.

Σε ερώτηση του εισηγητή της ΝΔ Μακάριου Λαζαρίδη αν ο μάρτυρας επισκέφθηκε το 2021 τον ΟΠΕΚΕΠΕ με την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μίχου και έναν δικηγόρο, ο κ. Κάτρης απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας ότι η επίσκεψη σχετιζόταν με ΚΥΔ της εταιρείας του στην περιοχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Κάτρης, ο παραγωγός για τον οποίο υπήρχε εκκρεμότητα είχε κάνει δήλωση στην Πιερία, ενώ η υπόθεση είχε αναδειχθεί παλαιότερα από τον εισηγητή της ΝΔ που αποκάλυψε την εμπλοκή του κ. Μόσχου Κορασίδη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Σε νέα ερώτηση του κ. Λαζαρίδη αν συμφωνεί με την άποψη του προέδρου της ΕΘΕΑΣ Παύλου Σατολιά ότι το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και όχι κομματικό, ο μάρτυρας απάντησε: «Συμφωνώ, το πρόβλημα της κατανομής λύθηκε με επί κυβερνήσεως της ΝΔ».

Πηγές ΠΑΣΟΚ για Κάτρη: Διαψεύσθηκε το αφήγημα της ΝΔ

Πηγές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν από την πλευρά τους, ότι κατά την σημερινή κατάθεση του Αντιπροέδρου της Cogniterra, κ. Ιωάννη Κάτρη διαψεύσθηκε το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για το χρονικό σημείο έναρξης της συνεργασίας του ΟΠΕΚΕΠΕ με την εταιρεία Νeuropublic. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας η συνεργασία του Οργανισμού με την Neuropublic ξεκίνησε το 2006 και όχι το 2011, όπως αναληθώς ισχυρίστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη διαχρονική εξάρτηση του Οργανισμού από τον ίδιο τεχνικό σύμβουλο, τη Neuropublic, η οποία συνεργάζεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη από το 2006. Σύμφωνα με την κατάθεση του Αντιπροέδρου της Cogniterra,,η Γαία Επιχειρείν λειτουργούσε επί χρόνια ως ενδιάμεσος φορέας συντονισμού των ΚΥΔ και απέδιδε τα 7 περίπου ευρώ που εισέπραττε από κάθε αγρότη για την αίτησή του στον τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος και ήταν βασικός της μέτοχος. Από τα κέρδη των 8 εκατομμυρίων ευρώ της Γαία, τα 5,5 εκατομμύρια κατευθύνονταν στη Neuropublic, γεγονός που αποδεικνύει τη σχέση αλληλεξάρτησης που είχε καταγγελθεί ήδη από το 2017 από συνεταιρισμούς και παραγωγούς.

Ο κ. Κάτρης κατέθεσε ότι ενώ Υπουργοί και διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαζαν, στον ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και χρόνια υπήρχε μια σταθερά, η συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο, αλλά και διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού τα οποία παρέμεναν αμετακίνητα επί χρόνια σε νευραλγικές θέσεις παρά τις αλλαγές διοικήσεων. Η πλήρης εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον τεχνικό του σύμβουλο επισημάνθηκε ρητά από τον κ. Κάτρη, με τους παραγωγούς να αντιδρούν δυναμικά όταν η διοίκηση του Οργανισμού, το 2016, διέκοψε την πρόσβαση στο σύστημα για εννέα συνεταιρισμούς επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν τη Γαία. Οι παραγωγοί δικαιώθηκαν τόσο με ασφαλιστικά μέτρα όσο και στις δεκαέξι αγωγές που ακολούθησαν.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του κ. Κάτρη στις λυσσαλέες αντιδράσεις που ξέσπασαν, όταν επιχειρήθηκε η απεξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του κυβερνητικού νέφους (gov). Αντιδράσεις όχι μόνο από τα ΚΥΔ που έχαναν τις «αρμοδιότητές» τους, αλλά και από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης ιδιοκτησίας του τεχνικού συμβούλου. Οι αντιδράσεις αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, έφτασαν «μέχρι και τον Πρωθυπουργό».

Σε σχέση με τις καθυστερήσεις πληρωμών των αγροτών, ο μάρτυρας ήταν σαφής: το 2022 οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα (στις 18 Οκτωβρίου), καθώς οι αιτήσεις υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο, ενώ φέτος η διαδικασία άνοιξε πολύ αργά, γεγονός που αποδίδεται αποκλειστικά στις καθυστερήσεις και τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η κοινοπραξία Neuropublic (65%) και Cognittera (35%) έχει παραδώσει όλα τα παραδοτέα του 2025 εγκαίρως, συνεπώς οι καθυστερήσεις στις πληρωμές βαρύνουν αποκλειστικά τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Κάτρης, η Cognittera δεν διαθέτει κανένα ΚΥΔ, η δε Neuropublic έχει υπό τον έλεγχό της περίπου 80 ΚΥΔ.

Η κατάθεση αυτή επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που ήδη είχε μιλήσει για δομική εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από ιδιωτικό τεχνικό πάροχο και για πρακτικές που συνέβαλαν στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την άμεση και συνεχή απειλή της αποτυχίας να γίνουν έγκαιρες και σωστές πληρωμές των αγροτών.*

Η Κυβέρνηση οφείλει πλέον να δώσει απαντήσεις μπροστά στα σημερινά αδιέξοδα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους.*

- Ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις πληρωμών που δημιουργούν οικονομική ασφυξία τους αγρότες και δυσφημούν τη χώρα;*

- Και γιατί κάθε προσπάθεια απεξάρτησης μέσω του κυβερνητικού νέφους που αποτελεί μια εγγύηση διαφάνειας στην καταβολή των ενισχύσεων πολεμήθηκε με τόσο σφοδρές αντιδράσεις;

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Κάτρη: «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι και κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναδείχθηκε η ομηρία του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις εταιρείες – Τεχνικούς Συμβούλους, κατά την κατάθεση του Γιάννη Κάτρη, αντιπροέδρου της Cognitera και διευθυντικού στελέχους της «ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Α.Ε.-Α.Σ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ». Μια κατάθεση που όπως αναφέρουν, επιβεβαίωσε ότι, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, δεν κατέστη, μέχρι σήμερα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αυτάρκης και αυτόνομος πληροφοριακά, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η εξάρτησή του από ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το καθεστώς αυτό επέτρεπε στις εν λόγω εταιρείες να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και τα στελέχη τους να εναλλάσσονται σε διάφορους ρόλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Cognitera, από «λυσσαλέα» αντίπαλος της GΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε.-Neuropublic Α.Ε., έγινε στο τέλος συνέταιρός της και μάλιστα κατά την περίοδο που σηματοδοτεί την «αρχή του τέλους» του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ακόμη πως ενδεικτικό της ασυδοσίας που επικρατούσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ότι, όπως παραδέχθηκε σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη, ο κ. Κάτρης και μέλη της οικογένειάς του λαμβάνουν κανονικά επιδοτήσεις από τον Οργανισμό. Η σύγκρουση συμφερόντων δεν σταματά εκεί: ο κ. Κάτρης, ενώ είναι εκπρόσωπος του Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος επί της ουσίας «τρέχει» τις πληρωμές, παραμένει και διευθυντικό Στέλεχος της «ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Α.Ε.-Α.Σ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ». Αλλά, όπως υποστήριξε, καμία αρχή δεν έχει διαπιστώσει το ασυμβίβαστο των δύο ρόλων!

«Τουλάχιστον, ο κ. Κάτρης είχε την ειλικρίνεια να παραδεχθεί ότι δεν προχώρησε ποτέ η μετάβαση του ΟΣΔΕ στο gov .gr, η περιβόητη (δήθεν) μεταρρύθμιση για την οποία κομπορρημονούσε ο κ. Γεωργαντάς στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη συντήρησε τον μηχανισμό εξάρτησης των αγροτών από τον Τεχνικό Σύμβουλο, προκειμένου να μπορεί να δρα ανενόχλητο το «γαλάζιο» κύκλωμα που λεηλάτησε της ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και κατέστησε τη χώρα μας υπόλογη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και τον ΟΠΕΚΕΠΕ «ακρωνύμιο της διαφθοράς», σύμφωνα με την κα. Κοβέσι.