ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιον «βλέπει» ο Τσίπρας για Γραμματέα και η μάχη Παππά - Τσακαλώτου για την πρωτιά

Ποιον «βλέπει» ο Τσίπρας για Γραμματέα και η μάχη Παππά - Τσακαλώτου για την πρωτιά
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η διαδικασία ψηφοφοριών στο 2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ με τους συνέδρους να καλούνται να ψηφίσουν για τα 151 μέλη πoυ θα απαρτίσουν την ΚΕ του κόμματος. Στη συνέχεια το νέο σώμα θα κληθεί να ψηφίσει την Πολιτική Γραμματεία αλλά και τον Γραμματέα του κόμματος. Επίδικα της ψηφοφορίας η μάχη των τάσεων, η πρωτιά στους σταυρούς προτίμησης αλλά και το τελικό ποσοστό που θα λάβει ο μοναδικός υποψήφιος για την Προεδρία του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

Η ηρεμία που επικρατούσε τις προηγούμενες μέρες «έσπασε» το βράδυ με το συνέδριο να απορρίπτει αρχικά πρόταση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Στην πρόταση του ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε να μην προσμετρώνται στην ποσόστωση του 25% των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής οι βουλευτές, αλλά μόνον οι έχοντες κυβερνητική θέση.

IMG 7780

Πηγή: CNN Greece

Στην πρώτη ψηφοφορία το Σώμα δεν ενέκρινε την πρόταση του πρωθυπουργού αλλά προέκρινε την πρόταση που συμπεριλάμβανε στην ποσόστωση και τους βουλευτές, πράγμα που προκάλεσε την άμεση αντίδαση του ίδιου, αλλά και άλλων συνέδρων.

Μετά από δεύτερη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και άλλων στελεχών πραγματοποίηθηκε ακόμη μια ψηφοφορία και πέρασε η πρόταση.

IMG 7782

Πηγή: CNN Greece

Όνομα έκπληξη για νέο Γραμματέα

Είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να τοποθετηθεί στη θέση του Γραμματέα του κόμματος προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος και για αυτό το λόγο βολιδοσκόπησε τον Πάνο Σκουρλέτη, του οποίου η θέση στο υπουργικό συμβούλιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μετά την άρνηση του υπουργού Ενέργειας αλλά και το γεγονός ότι κανένα από τα παραδοσιακά προβεβλημένα στελέχη του κόμματος δεν δείχνει πρόθυμο να αναλάβει την θέση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στρέφεται σε άλλες λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, o πρωθυπουργός «καλοβλέπει» για τη θέση την περίπτωση του Νίκου Σκορίνη. Ο κ. Σκορίνης, μέλος της ΠΓ του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος τόσο στις εκλογές του 2012 όσο και σε αυτές του 2015 ανήκει στην Ενωτική Κίνηση και θεωρείται άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.

IMG 7783

Πηγή: CNN Greece

Η μάχη των τάσεων

Χωρίς να έχει αποκλειστεί το σενάριο της παραμονής του Πάνου Ρήγα στη θέση του Γραμματέα η τελική απόφαση θα παρθεί όταν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του μελετήσουν τα τελικά αποτελέσματα της αποψινής ψηφοφορίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Ενωτική Κίνηση (Ν. Παππάς, Ν. Σκορίνης, Π. Καραγέωργος Ν. Ηλιόπουλος, Γ. Μπουρνούς κλπ) αναμένεται να λάβει ποσοστό άνω του 55% ενώ οι τάση των 53 υπολογίζει ότι «επηρεάζει» περίπου το 20% των συνέδρων. Μικρότερη επιρροή έχει η Πλατφόρμα 2010που όμως είναι πιθανό να προχωρήσει σε συνεργασία με την Ενωτική Κίνηση προκειμένου προβεβλημένα στελέχη της να καταβάλουν ψηλότερες θέσεις στην ψηφοφορία.

Η μάχη των προσώπων

Τη δική της σημασία πάντως έχει και η μάχη των προσώπων καθώς στο εσωκομματικό παιχνίδι οι πρώτες θέσεις πάντα έχουν τη δική τους αξία. Σύμφωνα με τις ενδείξεις μάχη για την πρωτιά αναμένεται να δοθεί μεταξύ του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο μεν υπουργός Επικρατείας έχει καταφέρει μέσω της Ενωτικής Κίνησης να «ελέγχει» μεγάλο μέρος των συνέδρων ενώ θέλει να κεφαλαιοποιήσει και τις μάχες πρώτης γραμμής που έδωσε στο κυβερνητικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα με κυριότερη αυτή των τηλεοπτικών αδειών. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής για τον κομματικό μηχανισμό ενώ αρκετοί του πιστώνουν ότι την κρίσιμη στιγμή ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» αναλαμβάνοντας την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση των 53 θα δώσει τη δική της μάχη για την πρωτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί «αριστερό μήνυμα» στο κομματικό ακροατήριο.

Τσίπρας... όπως Τσαουσέσκου

Αν και ορισμένα Μέσα έγραψαν χθες ότι οι 53 έψαχναν πρόσωπο που θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου, όχι τόσο για να αμφισβητηθεί ο Α. Τσίπρας όσο για να καταγράψουν δυνάμεις, κάτι τέτοιο δεν υπήρξε ούτε ως σκέψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ρκετά στελέχη της τάσης προσανατολίζονται να επιλέξουν λευκό κατά τη σημερινή ψηφοφορία για τον Πρόεδρο του κόμματος καθώς εκτιμούν ότι δεν θα ήταν καλό ο «Τσίπρας να έχει ποσοστά Τσαουσέσκου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ