ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Προς κυριαρχία των «προεδρικών»

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Προς κυριαρχία των «προεδρικών»
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ - Eurokinissi

Ολοκληρώθηκαν οι ψηφοφορίες για την εκλογή των 151 μελών που θα απαρτίσουν την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.  Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 9 το βράδυ ενώ τόσο οι οργανωμένες τάσεις όσο και τα στελέχη του κόμματος δίνουν μάχη προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο "πλασάρισμα" στα όργανα. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η Ενωτική Κίνηση αναμένεται να κυριαρχήσει στην εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής καθώς υπολογίζεται ότι, μαζί με την Πλατφόρμα 2010 θα εκλέξουν γύρω στα 120 μέλη του οργάνου. Χαμηλότερα από τις προσδοκίες της θα είναι οι δυνάμεις της τάσης των 53, ενώ μάχη στήθος με στήθος αναμένεται να δώσουν Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος για την πρωτιά στους σταυρούς προτίμησης.

Λίγο μετά τις 8:30 αναμένεται να ανακοινωθεί και το αποτελέσμα για την εκλογή Προέδρου με μοναδικό επίδικο το ποσοστό που θα λάβει ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

IMG 7780

Πηγή: CNN Greece

IMG 7782

Πηγή: CNN Greece

Όνομα έκπληξη για νέο Γραμματέα

Είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να τοποθετηθεί στη θέση του Γραμματέα του κόμματος προβεβλημένο πολιτικό στέλεχος και για αυτό το λόγο βολιδοσκόπησε τον Πάνο Σκουρλέτη, του οποίου η θέση στο υπουργικό συμβούλιο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μετά την άρνηση του υπουργού Ενέργειας αλλά και το γεγονός ότι κανένα από τα παραδοσιακά προβεβλημένα στελέχη του κόμματος δεν δείχνει πρόθυμο να αναλάβει την θέση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να στρέφεται σε άλλες λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, o πρωθυπουργός «καλοβλέπει» για τη θέση την περίπτωση του Νίκου Σκορίνη. Ο κ. Σκορίνης, μέλος της ΠΓ του κόμματος και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος τόσο στις εκλογές του 2012 όσο και σε αυτές του 2015 ανήκει στην Ενωτική Κίνηση και θεωρείται άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.

IMG 7783

Πηγή: CNN Greece

Η μάχη των προσώπων

Τη δική της σημασία πάντως έχει και η μάχη των προσώπων καθώς στο εσωκομματικό παιχνίδι οι πρώτες θέσεις πάντα έχουν τη δική τους αξία. Σύμφωνα με τις ενδείξεις μάχη για την πρωτιά αναμένεται να δοθεί μεταξύ του Νίκου Παππά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο μεν υπουργός Επικρατείας έχει καταφέρει μέσω της Ενωτικής Κίνησης να «ελέγχει» μεγάλο μέρος των συνέδρων ενώ θέλει να κεφαλαιοποιήσει και τις μάχες πρώτης γραμμής που έδωσε στο κυβερνητικό επίπεδο το τελευταίο διάστημα με κυριότερη αυτή των τηλεοπτικών αδειών. Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρείται πρόσωπο κοινής αποδοχής για τον κομματικό μηχανισμό ενώ αρκετοί του πιστώνουν ότι την κρίσιμη στιγμή ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» αναλαμβάνοντας την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τάση των 53 θα δώσει τη δική της μάχη για την πρωτιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί «αριστερό μήνυμα» στο κομματικό ακροατήριο.

Τσίπρας... όπως Τσαουσέσκου

Αν και ορισμένα Μέσα έγραψαν χθες ότι οι 53 έψαχναν πρόσωπο που θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου, όχι τόσο για να αμφισβητηθεί ο Α. Τσίπρας όσο για να καταγράψουν δυνάμεις, κάτι τέτοιο δεν υπήρξε ούτε ως σκέψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ρκετά στελέχη της τάσης προσανατολίζονται να επιλέξουν λευκό κατά τη σημερινή ψηφοφορία για τον Πρόεδρο του κόμματος καθώς εκτιμούν ότι δεν θα ήταν καλό ο «Τσίπρας να έχει ποσοστά Τσαουσέσκου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ