ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μικρές αυξήσεις στους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους προαναγγέλλει ο Χρ. Βερναρδάκης

Μικρές αυξήσεις στους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους προαναγγέλλει ο Χρ. Βερναρδάκης
PHASMA /Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

Μικρές αυξήσεις στο 55% των δημοσίων υπαλλήλων προαναγγέλλει ο υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, περιγράφοντας σε συνέντευξή του τη δομή του νέου ενιαίου μισθολογίου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα ισχύσει από 1/1/2016 θα απελευθερώνει το βαθμολόγιο, αποσυνδέοντάς το από τη μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου η οποία και θα συσχετίζεται πλέον με τις μισθολογικές ωριμάνσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι αυξήσεις θα επέρχονται ανά διετία για τους πτυχιούχους πανεπιστημίου και ανά τριετία για τους υπολοίπους.

Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης διαβεβαιώνει ότι με το νέο μισθολόγιο "δεν θα υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού" ενώ ένα κομμάτι υπαλλήλων που θα επανακαταταγεί δεν θα επηρεαστεί καθόλου μισθολογικά.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην προώθηση του νέου Εθνικού Μητρώου Ιδιαίτερα Προσοντούχων Υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, ο υπουργός το χαρακτηριζεί ως καινοτομία του νέου νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του CNN Greece για αμφίδρομη αξιολόγηση για τους υπαλλήλους με συλλογική αυτοαξιολόγηση για τις δομές με βάση τους πολίτες - χρήστες των υπηρεσιών τους.

"Η αξιολόγηση θα είναι διπλής κατεύθυνσης από πάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα πάνω. Θα υπάρχει και η διαδικασίας της αυτοαξιολόγησης της κάθε δομής, της συλλογικής δηλαδή αυτοαξιολόγησης και θα υπάρχουν και μεθοδολογίες αποτίμησης του παραγόμενου έργου με βάση τη συμμετοχή των πολιτών, με βάση τους χρήστες του Δημοσίου", επισήμανε στην Αυγή της Κυριακής.

Ο κ. Βερναρδάκης διαβεβαιώνει πως είτε στο προσεχές νομοσχέδιο είτε στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει μονιμοποίηση των συμβασιούχων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

"Μπορεί να γίνει στο νομοσχέδιο της κινητικότητας, με βασικό στόχο να υπάρχει μια σχέση εργασίας στον δημόσιο τομέα και όχι πολλαπλές σχέσεις", ανέφερε.

Αποσαφηνίζει, επίσης, ότι από την αρχή του νέου χρόνου, θα ισχύσει η μείωση κατά 10% του βασικού μισθού του βουλευτή, κάτι που συμπαρασύρει και τους μισθούς των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ