ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού το πάει ο Ερντογάν; - Τι λένε στο CNN Greece έγκριτοι αναλυτές

Πού το πάει ο Ερντογάν; - Τι λένε στο CNN Greece έγκριτοι αναλυτές

Λίγες ημέρες μετά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε θέμα δημοψηφίσματος για την προσχώρηση της Δυτικής Θράκης στην Τουρκία, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα και για Θεσσαλονίκη, Κύπρο και τα Νησιά του Αιγαίου. «Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτό, θα είναι η στιγμή που θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και το μέλλον μας» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, μιλώντας στο CNN Greece εκφράζει την ανησυχία του πως μετά την λεκτική αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε πράξεις, όπως στημένα ή επεισόδια τύπου Ίμια και άλλες προβοκατόρικες ενέργειες κυρίως στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικά λέει: «Αν συνεχιστεί ο επιθετικός βερμπαλισμός και συνοδευτεί από ενέργειες, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε πολεμικές αντιπαραθέσεις».

«Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να θέσει θέμα αναβίωσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπό τη μορφή της σύγχρονης Τουρκίας», υπογραμμίζει ο κύριος Γιαλουρίδης και προσθέτει: «Δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει τέτοιου είδους ζητήματα, ωστόσο για πρώτη φορά τα θέτει με τόσο έντονο και ξεκάθαρο τρόπο». Ο καθηγητής που αναμένει συνέχεια και κλιμάκωση των ενεργειών του Τούρκου Προέδρου διαπιστώνει πως δεν υπάρχει διεθνής παράγοντας που μπορεί να βάλει φρένο στον Ερντογάν και χαρακτηρίζει τη στιγμή που επιλέγει ο Τούρκος πρόεδρος ως timing που απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας και όχι μόνο. «Θέλει να κυριαρχήσει απόλυτα στην χώρα του μετά το πραξικόπημα και να διαμορφώσει μία ατζέντα αντι-Κεμάλ. Επίσης θέλει να παίξει ρόλο στην Μέση Ανατολή».

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Δ/ντης Ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, διαπιστώνει πως ο Τούρκος Πρόεδρος διαχωρίζει τον εαυτό του από όλα όσα έγιναν λαθεμένα στο παρελθόν και αποδίδει ευθύνες στο Κεμαλικό κατεστημένο.

Τονίζει ωστόσο ότι σέβεται τα σημερινά σύνορα αν και τα διαχωρίζει από τα σύνορα «της καρδιάς» των Τούρκων. Ως προς το εσωτερικό ακροατήριο, ο Ερντογάν ενισχύει τον εθνικισμό των Τούρκων και προσβλέπει στην αναθεώρηση του Συντάγματος γεγονός που θα ενισχύσει τις αρμοδιότητές του.

Ως προς το εξωτερικό ακροατήριο προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το momentum σε σχέση με το μεταναστευτικό, τη Συρία, το Ιράκ και το Κουρδικό. Σύμφωνα με τον κύριο Φίλη, ο Ερντογάν, μπορεί να στέλνει μηνύματα στους εταίρους του γνωρίζει όμως καλά ότι η συνθήκη της Λωζάννης δεν αλλάζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ