Μετά το «μασάζ» στους βουλευτές, η κυβέρνηση... ψήνει ραντεβού αποκλιμάκωσης με τους αγρότες
Ανανεώθηκε:
Μπλόκο αγροτών στη Δυτική Μακεδονία
INTIME NEWSΠαρά τις στιγμές έντασης και τους «καυτούς» διαλόγους, το «μασάζ» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης (10/12) στην Πειραιώς έβγαλε... ενωτικό κλίμα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του CNN Greece, αυτό που διεμήνυσε ο υπουργός είναι την πρόθεση του Μαξίμου να τρέξουν άμεσα οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης και ακόμη και τη Δευτέρα (15/12) να πραγματοποιηθεί ραντεβού με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών.
Σύμφωνα με το παρασκήνιο, από την κυβέρνηση περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η συνέλευση παραγωγών και κτηνοτρόφων που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο στη Νίκαια της Λάρισας και εφόσον, ανακοινωθούν τα ονόματα που θα αποτελέσουν την αντιπροσωπεία των αγροτών και καθαρογραφτούν τα αιτήματα, τότε μπορεί να προχωρήσει άμεσα η συνάντηση.
Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι μια πρώτη συνάντηση μπορεί να γίνει τη Δευτέρα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, για να ακολουθήσει και μια δεύτερη εφόσον χρειαστεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σημειώνεται πως η συνάντηση στην Πειραιώς έγινε με αφορμή τις αντιδράσεις των γαλάζιων αντιδράσεων για τους απλήρωτους του Μέτρου 23 και των αγροτικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Στη συνάντηση βρέθηκαν 35 άτομα στην αίθουσα και άλλα 20 έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη μέσω βιντεοκλήσης.
Σε κάθε περίπτωση η «γραμμή» που εξήγησε ο Κώστας Τσιάρας στους βουλευτές ήταν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον διάλογο και ετοιμάζει ένα πακέτο νέων διευκολύνσεων, χωρίς να δίνει «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» και πως προχωρά κανονικά τις πληρωμές και μέσα στο Δεκέμβριο.
«Οι έλεγχοι ήταν προαπαιτούμενο»
Αρχικά υπήρξαν έντονοι διάλογοι για την τοποθέτηση Τσιάρα περί «μεγάλης κάθαρσης και τεράστιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» με τον Μάκη Βορίδη να απαντά «έχουμε στρατηγική εκτόνωσης της κρίσης; Γιατί δεν βλέπω κάτι τέτοιο».
Στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας θέλησε να ρίξει τους τόνους εξηγώντας πως: «Οι έλεγχοι ήταν προαπαιτούμενο. Αν δεν γίνονταν έλεγχοι θα διακινδύνευαν οι ίδιοι οι ευρωπαϊκοί πόροι. Οι κινητοποιήσεις όντως είναι μεγάλες. Κάθε μπλοκ όμως στην επικράτεια έχει τα δικά του αιτήματα. Δεν έχουν για αυτό το λόγο οι αγρότες βγάλει συντονιστικό. Αν δεν καθίσουμε στο τραπέζι για να μιλήσουμε θα είναι ''τυφλή'' εντελώς η διαμαρτυρία.
Το βασικό τους όμως αίτημα όπως για παράδειγμα η μείωση στο κόστος παραγωγής έχει ικανοποιηθεί. Κατανοούμε όλοι πως μαξιμαλιστικά αιτήματα του τύπου ''εγγυημένης χαμηλής τιμής'' δεν μπορούν να υπάρξουν. Όχι στην Ελλάδα αλλά πουθενά… όπου μπήκαν λιγότερα χρήματα (πέραν των 2000 δεσμευμένων ΑΦΜ) έγινε γιατί βρέθηκαν ζητήματα κατά τους ελέγχους.
Ακολούθησε η παρέμβαση του Ανδρέα Λυκουρέντζου για τις δεσμεύσεις χρημάτων του ΕΛΓΑ: «Σε λίγα σχετικά άτομα παρουσιάστηκε το ζήτημα αυτό. Οι ίδιοι οι αγρότες εδώ και 30 χρόνια επιλέγουν τον τρόπο πληρωμής των εισφορών αυτών. Σε όσους αφαιρέθηκαν τα χρήματα αυτά, παρακρατήθηκαν με τη θέλησή τους. Επειδή έχουν δηλώσει δηλαδή παρακράτηση μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ».
«Τι φταίει επικοινωνιακά και η κατάσταση ξέφυγε;»
«Η συμμετοχή στα μπλόκα είναι πρωτοφανής. Όλοι οι δικοί μας είναι μέσα. Τι φταίει και επικοινωνιακά η κατάσταση ξέφυγε;» ήταν το ερώτημα που έθεσε η Ζέτα Μακρή.
Από την πλευρά του Τέλης Σπανιάς σημείωσε: «Θα έπρεπε να μην πάρουνε τα χρήματα από τους λογαριασμούς για τον ΕΛΓΑ. Να βρεθεί ένας τρόπος να μην γίνει αυτό», με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο να απαντά πως «θα υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας αν γινόταν αυτό. Θα υπήρξε αμφισβήτηση βουλευτών στο μοντέλο μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ».
«Και τι είναι η ΑΑΔΕ... Θεοί;»
Ο Φάνης Παππάς μίλησε για σειρά προβλημάτων στις πληρωμές λόγω ελέγχων: «Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι γίνονται από την ΑΑΔΕ, όμως υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Και τι είναι η ΑΑΔΕ; Θεοί;».
Ακολούθησε η ατάκα του Ανδρέα Κατσανιώτη «και στις εφορίες πιάστηκαν επίορκοι εφοριακοί. Και στα τελωνεία πιάστηκαν. Δεν κλείσαμε όμως ούτε τις εφορίες ούτε τα τελωνεία».
«Τρώμε πολύ ξύλο έξω, άλλα να πούμε και τα καλά: Στην Μαγνησία το μέτρο 23 έχει πληρωθεί ικανοποιητικά», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος.
Κατανόηση των βουλευτών που «πιέζονται»
Κοινή εκτίμηση στο Μαξίμου είναι πως οι βουλευτές της περιφέρειας δέχονται μεγάλη πίεση όσο «βράζει» το αγροτικό κίνημα. Στις περιοχές τους, εξάλλου, πληθαίνουν τα μπλόκα, σημειώνονται επεισόδια και επιχειρείται να καταληφθούν αεροδρόμια.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Κώστας Τσιάρας μετέφερε ότι «οι 6 βουλευτές μας ενδεχομένως βιάστηκαν λίγο, καθώς ακολούθησε απάντηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία προφανώς δεν συνδεόταν η καταβολή του Μέτρου 23 με το ζήτημα του ΑΤΑΚ και καθησύχασε πως μέχρι τέλος του μήνα αυτός ο έλεγχος θα έχει ξεκαθαρίσει και οι πραγματικοί δικαιούχοι θα πάρουν τα χρήματα.
Αυτό που διευκρινίστηκε στους «ανησυχούντες βουλευτές» είναι ότι η καθυστέρηση δεν έγινε από Κυβέρνηση, αλλά από τον ΟΠΕΚΠΕ, καθώς «δεσμεύθηκαν οι δηλώσεις δικαιούχων – ιδιοκτητών ή ενοικιαστών – εφόσον υπήρχε απόκλιση μεγαλύτερη των 5 στρεμμάτων ανάμεσα στη δηλωθείσα έκταση του ιδιοκτήτη στο Ε9 και της καταχωρηθείσας έκτασης στη βάση δεδομένων του ΟΣΔΕ.
Την Παρασκευή η συνεδρίαση υπό τον Μητσοτάκη
Πλέον, μένει να φανεί σε τι κλίμα θα λάβει χώρα και η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στην κυβέρνηση αντιλήφθηκαν πως ήταν προτιμότερο η κατάσταση να εκτονωθεί σήμερα, κεκλεισμένων των «γαλάζιων» θυρών, παρά στη βουλή ενώπιον του πρωθυπουργού.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέα ένταση στα μπλόκα με συγκρούσεις και χημικά: Αμετακίνητοι οι αγρότες - «Θα πάμε παντού»
ΠΑΣΟΚ: Καλούν τους αγρότες σε διάλογο και ο υπουργός Δικαιοσύνης τους αποκαλεί «γκάνγκστερ»
Αγρότες: Νέος αποκλεισμός στον Μπράλο έως τις 17:00 - Ακινητοποιημένα τα οχήματα
Ισραήλ: Ο Μπεν Γκβιρ φόρεσε καρφίτσα-θηλιά για την εκτέλεση Παλαιστίνιων - «Υπάρχει και η κρεμάλα»
20:50
Επιστροφή έκπληξη στην προπονητική: Ο Τάκης Λεμονής στον πάγκο της σερβικής Ραντνίσκι (pic)
20:39
Αγρότες: «Χωρίς εμάς, τι θα φας;» - Ο «Daniel», η ευλογιά και η απόγνωση στον πρωτογενή τομέα
20:30
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του
20:20