ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρ. Αλεξιάδης: Δώστε ακίνητα στο δημόσιο αντί του φόρου κληρονομιάς

Τρ. Αλεξιάδης:  Δώστε ακίνητα στο δημόσιο αντί του φόρου κληρονομιάς
EUROKINISSI/φωτογραφία αρχείου

Σε συμψηφισμό αποπληρωμής φόρου κληρονομιάς με παραχώρηση ακινήτου, προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο Τρύφων Αλεξιάδης είπε πως έχει γίνει η επεξεργασία της υπουργικής απόφασης και η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της πρότασης, και θα μπορούσε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο πολίτηςδεν θα μπορεί να πληρώσει φόρο κληρονομιάς με μετρητά, να πληρώσει μέσω ακινήτου.

Λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων που φανερώνουν την αύξηση του φαινομένου της αποποίησης κληρονομιάς από πολλούς πολίτες, κυρίως λόγω της αύξησης των χρεών και της φορολογίας στα ακίνητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε από το βήμα της Βουλής πως: «Δίνουμε την δυνατότητα να κρατήσουν την περιουσία και να λύσουν το πρόβλημα με εκχώρηση ακινήτου. Ούτως ή άλλως για το δημόσιο το ίδιο είναι, διότι αν δεν γινόταν αποδοχή κληρονομιάς το ακίνητο πάλι θα περνούσε στο δημόσιο», ενώ πρόσθεσε πως αυτό που απομένει να γίνει, είναι η διευκρίνιση για το πώς θα γίνεται η εκτίμηση ακινήτου ή η επιλογή μεταξύ των ακινήτων, που θα δίνει ο φορολογούμενος και «το πώς θα λύνονται αυτά, θα προβλέπεται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες».

Να σημειωθεί πως η σχετική νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει από το 2014, ωστόσο δεν είχε εκδοθεί η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας, λόγω συγκεκριμένων δημοσιονομικών δεσμεύσεων.

«Και στο παρελθόν δεν γινόταν αποδοχή κληρονομιάς λόγω χρεών, αλλά σήμερα αυτός ο αριθμός είναι αυξημένος επειδή έχουν μεγαλώσει τα χρέη προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

«Στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, έχουμε προβλέψει αν κάποιος χρωστάει 30.000 ευρώ στο δημόσιο και το ακίνητο που το δημόσιο θα συμφωνήσει να εκχωρηθεί για τη φορολογική υποχρέωση κάνει 50.000, αυτά τα 20.000 διαφορά, να μην τα χάνει ο πολίτης αλλά να υπάρχει ειδική διαδικασία ώστε και ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει το δημόσιο», είπε επίσης ο κ. Αλεξιάδης.

Αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση του ο Δημήτρης Καμμένος υποστήριξε ότι έχουν γίνει 45.600 αποποιήσεις κληρονομιάς. «Δεν γίνεται να θρέψουμε κίνημα «δεν πληρώνω – δεν κληρονομώ», σχολίασε.

Απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε: «Εμείς δεν θεωρούμε ότι το φορολογικό σύστημα που έχουμε είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε ότι θετικό υπάρχει και να τα αλλάξουμε όλα, να μειώσουμε τη φορολογία, να κατανείμουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη και θέλουμε τις όποιες αδικίες υπερβολές, αντιφάσεις υπάρχουν, να τις ξεπεράσουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο πρόβλημα τηςαναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου,λέγοντας ότι το μόνο υπουργείο Οικονομικών χάνει 25 εκατ. το μήνα για ενοίκια κτιρίων, «για να εξυπηρετεί τοπικά και γενικότερα συμφέροντα διαπλοκής και άλλων καταστάσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ