ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Παπαδημούλης: Ευρώπη και ΗΠΑ πιέζουν για το ελληνικό χρέος

Δ. Παπαδημούλης: Ευρώπη και ΗΠΑ πιέζουν για το ελληνικό χρέος
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - Eurokinissi

Αναλυτική αναφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε άρθρο του στη διαδικτυακή εφημερίδα ευρωπαϊκών υποθέσεων «EU Observer».

Ο έλληνας ευρωβουλευτής μίλησε για συμμαχίες της Αθήνας με όσους αντιλαμβάνονται την ανάγκη ρύθμισης του χρέους, αλλά και στροφής προς ένα νέο μοντέλο οικονομικής πολιτικής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

«O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε για ακόμη μία φορά, από το βήμα του δεύτερου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους έως το τέλος του 2016. Η απόφαση και το χρονοδιάγραμμα για την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων έχει ληφθεί από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, με τον ESM να επεξεργάζεται σειρά προτάσεων προκειμένου αυτές να κατατεθούν συνολικά στο Eurogroup του Δεκεμβρίου», έγραψε μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους όσους πιέζουν για το χρέος, όπως την Κομισιόν, που μέσω του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, «έχει στείλει σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, εκφράζοντας τη δέσμευσή για πρόοδο των σχετικών μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους μέχρι το τέλους του χρόνου». Αλλά και «την «Προοδευτική Συμμαχία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της μεγάλης ομάδας ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους».

Παράδειγμα αυτής της πίεσης η επιστολή τους προς τον Πιέρ Μοσκοβισί για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

«Το δημόσιο χρέος αποτελεί μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα, και δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα ζήτημα αποκλειστικά ελληνικό. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αντιμετωπίζουν θέμα εξυπηρέτησης του χρέους, αδυνατώντας να "πιάσουν" βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης εν μέσω αυστηρών πολιτικών λιτότητας», γράφει.

«Είναι πρωτοφανές και άκρως ανησυχητικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, για τη δημοκρατική ιστορία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ένας Υπουργός Οικονομικών να επιχειρεί να "μπλοκάρει" την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων που δεν αφορά ένα μόνο κράτος-μέλος, αλλά συνολικά την επιβίωση της νομισματικής ένωσης» αναφέρει στο άρθρο του ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και καταλήγει σε τρία σημαντικά συμπεράσματα.

Πρώτον, αναφέρει, πως οι ίδιοι οι εμπνευστές της λιτότητας έχουν φτάσει στο σημείο να μην μπορούν να υποστηρίξουν τις επιλογές τους, δεύτερον η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να βρει τους κατάλληλους συμμάχους, ώστε να προωθήσει το θέμα του χρέους, ενώ τρίτον από την όλη πολιτική κατάσταση προκύπτει πως τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όσο και οι ΗΠΑ πιέζουν προς την ίδια κατεύθυνση στο ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, του δημόσιου χρέους, αλλά και ευρύτερα στο ζήτημα της αλλαγής του μίγματος οικονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ