ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αξιολόγηση και χρέος στη συνάντηση Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ

Αξιολόγηση και χρέος στη συνάντηση Τσίπρα με Ολάντ και Μέρκελ
EUROKINISSI/ THE EUROPEAN UNION/φωτογραφίααρχείου

Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ συναντά διαδοχικά σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να πείσει τους δύο ευρωπαίους ηγέτες για την αναγκαιότητα διευθέτησης του ζητήματος του ελληνικού χρέους.

Αργότερα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Όμως, η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο, αφού ως γνωστόν το Βερολίνο είναι εκείνο που υψώνει εμπόδια στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος πριν από τις εθνικές εκλογές στην Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με το οικονομικό επιτελείο το πρωί της Τετάρτης και πριν από την αναχώρησή του για την βελγική πρωτεύουσα, συμφωνήθηκε πως στόχος της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Μέρκελ θα πρέπει να είναι να διερευνήσει κατά πόσο η γερμανική πλευρά προτίθεται να κάνει κάποια υποχώρηση στο θέμα του χρέους για να εξασφαλίσει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να ρωτήσει την γερμανίδα καγκελάριο εάν πραγματικά επιθυμεί την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, κάτι που –όπως θα πει– συνδέεται με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, άρα και με την ανακούφιση του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες πως οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι πως υπάρχει ανάγκη επίλυσης του ζητήματος του χρέους κινούνται σε πολύ θετική κατεύθυνση. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως αξιολογούν θετικά και τον υπαινιγμό του επικεφαλής της ΕΚΤ πως ο ίδιος έχει τον μηχανισμό να βάλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανεξάρτητα από το εάν αποφασιστεί κάτι για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει και στον Φρανσουά Ολάντ ότι η Ελλάδα επιδιώκει την γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ότι επιθυμεί εκ παραλλήλου να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Ζητώντας, βεβαίως, την στήριξη του γάλλου προέδρου στις πρωτοβουλίες που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ανάγκη τήρησης της συμφωνίας για την βιωσιμότητα του χρέους αποτέλεσε και το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα του χρέους και επισήμανε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει την σύντομη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς να υπάρξουν αποκλίσεις από τα χρονοδιαγράμματα. Πηγές της κυβέρνησης έλεγαν μετά την συνάντηση πως ο Μάρτιν Σουλτς άκουσε με προσοχή τις αναφορές του έλληνα πρωθυπουργού για το χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ