ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντ. Μπακογιάννη: Με ψυχραιμία η αντιμετώπιση των προκλήσεων Ερντογάν

Ντ. Μπακογιάννη: Με ψυχραιμία η αντιμετώπιση των προκλήσεων Ερντογάν
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - Eurokinissi

Για όλα τα ανοιχτά ζητήματα μίλησε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της. Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τροπολογία του Νίκου Παππά και η ελάφρυνση του χρέους, κυριάρχησαν στις δηλώσεις της. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ και μετά τις τελευταίες αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν, η βουλευτής, έκανε λόγο για μια προσπάθεια αμφισβήτησης της κεμαλικής παράδοσης, που πυροδοτήθηκε από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος στέλνει μηνύματα στις γύρω περιοχές αλλά και στην Ευρώπη. Ενώ ζήτησε ψυχραιμία στην ανάλυση των επόμενων κινήσεων της χώρας.

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα πιέσει, προς κάθε κατεύθυνση, ειδικά ενώ αναμένεται έκρηξη στο προσφυγικό με αιχμή την κατάσταση στη Μοσούλη. Κάλεσε δε την Ευρώπη να σοβαρευτεί και να καταλάβει ότι αυτή την πίεση δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μια χώρα μόνης της.

Αναφορικά με την στάση της Ευρώπης για την ελάφρυνση του χρέους εξέφρασε την εκτίμησή της πως η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα. Από το 2012 άλλωστε το κόμμα της είχε θέσει το ζήτημα και υπήρχε δέσμευση να υπάρξει διευθέτηση. Για να μπορέσει όμως η Ευρώπη να προχωρήσει σε αυτή την ελάφρυνση πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Πράγμα ιδιαιτέρως δύσκολο, καθώς, όπως υποστήριξε, «δύο πράγματα πολεμιούνται από την κυβέρνηση που έχουμε: οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις».

Αναφορικά με τον νόμο Παππά και την εν αναμονή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις του ΣτΕ, την άποψή μας την ξέρετε. Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει ρητώς ότι οι τηλεοπτικές άδειες δίνονται από το ΕΣΡ. Από την ώρα λοιπόν που τις δίνει ο υπουργός καταπατάται το Σύνταγμα». Επίσης, εκτίμησε ότι «η όλη ιστορία, μετά και τις αποκαλύψεις για Καλογρίτσα και Τράπεζα Αττικής, θα γυρίσουν μπούμερανγκ για την κυβέρνηση».

Ερωτώμενη αν η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να αποτελέσει και το κύκνειο άσμα της διακυβέρνησης Τσίπρα, η βουλευτής τόνισε πως «οι κυβερνήσεις πέφτουν από την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πέφτουν όταν αντιληφθούν ότι κυβέρνηση και πολίτες δεν έχουν καμία επαφή». Ακόμη είπε πως «υπάρχει ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας, από τον κ. Καμμένο μέχρι τον κ. Τσίπρα, που ενδιαφέρεται να κρατήσει την καρέκλα του, αλλά η κοινωνία είναι απέναντι». Εκτίμησε βέβαια πως «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση».

Τέλος καταλόγισε καθυστερήσεις στην κυβέρνηση στην β’ αξιολόγηση, υποστηρίζοντας πως μέχρι στιγμής ολοκλήρωσε όσα έργα είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ