ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπαν Μέρκελ-Ολάντ στον Τσίπρα για το χρέος

Τι είπαν Μέρκελ-Ολάντ στον Τσίπρα για το χρέος
Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είχε νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, παίρνοντας υποσχέσεις και όχι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Την ανάγκη να υλοποιηθούν το “ταχύτερο δυνατό” οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, νωρίτερα σύμφωνα με ελληνικές πηγές ο Γάλλος Πρόεδρος αναγνώρισε την ανάγκη να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και ότι θα πρέπει να καμφθούν τα εμπόδια που έχουν προκύψει λόγω της ασυμφωνίας ΕΕ και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα. Αυτά, αν επιτυγχάνονταν, όπως ειπώθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο αντρών, θα συνιστούσαν στην πράξη αυτό που αιτείται η ελληνική πλευρά, τη λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση».

Τι είπε η Μέρκελ για το χρέος

Το προσφυγικό, το Κυπριακό και η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, ήταν τα τρία θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες. Αυτό δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα για το θέμα των συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όσον αφορά την ελληνική οικονομία και το προσφυγικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε, ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο ανέφερε ότι τα θέματα της συνάντησης ήταν τρία. Όσον αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε, ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, κυρίως με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Δεύτερον, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και τρίτον, στην πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ