ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Κίνδυνος να μετατραπεί το χρέος σε προεκλογικό όπλο της ακροδεξιάς

Α. Τσίπρας: Κίνδυνος να μετατραπεί το χρέος σε προεκλογικό όπλο της ακροδεξιάς
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους έως το τέλος του 2016», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας στη Βραυρώνα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τρεις προκλήσεις (οικονομική, προσφυγική, ασφάλειας), τονίζοντας ότι αυτό που κρίνεται αυτή την περίοδο είναι η ίδια η συνοχή της Ευρώπης.

Το χρέος

Ο πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι ενόψει μιας εκλογικής χρονιάς, όπως είναι το 2017, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η συζήτηση του ελληνικού χρέους μπορεί να μετατραπεί σε πολιτικό επιχείρημα και προεκλογικό όπλο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Επεσήμανε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε τυπικά η πρώτη αξιολόγηση και πως η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως όλες της τις δεσμεύσεις, με την εκταμίευση των υπολειπόμενων 1,7 δισ. Ευρώ από τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ., που θα πάνε στην πραγματική οικονομία.

Η απόφαση του Eurogroup προσδιορίζει, όχι μόνο τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά και τις υποχρέωση των πιστωτών απέναντι στην Ελλάδα, την υποχρέωση να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του, ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Τόσο με τη συμφωνία όσο και στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, οι ίδιοι οι πιστωτές μας συνομολόγησαν το δικό τους χρέος προς την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι οι πιστωτές μας οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους «για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους έως το τέλος του 2016», που να στέλνουν ένα ισχυρό θετικό σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα που θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΕΚΤ, προκειμένου και η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης το συντομότερο δυνατό και να επανέλθουμε στις αγορές.

«Η Ευρώπη à la carte που ορισμένοι εταίροι μας δυστυχώς υποστηρίζουν, στην πραγματικότητα είναι η επιλογή της 'μη Ευρώπης'», υποστήριξε και τόνισε ότι η συνοχή της Ευρώπης «κρίνεται από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα όλες τις παράλληλες κρίσεις της».

Οι ευρωμεσογειακές χώρες μοιράζονται κοινές εμπειρίες και αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις:

α) έχουμε πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές της λιτότητας, της υποτίμησης της εργασίας και της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

β) Είμαστε στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

γ) Συνορεύουμε με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Συνεπώς, τόνισε, «έχουμε κοινό ενδιαφέρον και κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το Προσφυγικό

Αναφορικά με το Προσφυγικό, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι, το τελευταίο διάστημα, γίνεται λόγος όχι για παροχή αλληλεγγύης, αλλά για «ευέλικτη αλληλεγγύη», έναν όρο -όπως επισήμανε- που οι τέσσερις «χώρες του Βίσεγκραντ» επινόησαν πρόσφατα, για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν τις κοινές αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και την ξενόφοβη πολιτική τους.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την επινόηση ενός όρου, για να κρύψουν πίσω από τις λέξεις την άρνηση της αρχής της αλληλεγγύης, η οποία, «είναι ο θεμέλιος λίθος της ενωμένης Ευρώπης», σημείωσε και υπογράμμισε ότι χωρίς αυτή την αρχή, «υπνοβατούμε προς τη «σκοτεινή Ευρώπη» του 20ου αιώνα».

«Δεν αποφασίσαμε ότι η Ευρώπη θα γίνει φρούριο», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας, ωστόσο την ανησυχία του για μια Ευρώπη που δεν μπορεί να επιβάλει τις αποφάσεις της στα κράτη μέλη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ